En kyrka som silar mygg men sväljer kameler

Kyrkan ignorerar fakta när de i brevet påstår att Israels regering: ”aldrig kommer att acceptera en tvåstatslösning”. Det är inte sant, skriver Ulf Öfverberg.

Svenska kyrkan och Diakonia har skrivit ett öppet brev till de politiska partierna om Israels agerande mot palestinierna. Men förutsättningarna för resonemanget i brevet är både vilseledande och felaktiga.

Först det stora perspektivet. I Mellanöstern pågår folkmord och etnisk rensning av kristna såväl som andra minoriteter. I de länder där inte inbördeskrig och folkmord pågår råder i varierande grad terror, förtryck, förföljelse av minoriteter, homosexuella, politiska och fackliga aktivister och en strukturell underordning av kvinnors liv, sexualitet och reproduktion. Kort sagt, ett helvete på jorden.

I denna situation väljer Svenska kyrkan att kritisera och kräva en (partiell) bojkott av det i stort sett enda landet i regionen som är en fredlig mångkulturell demokrati och där antalet kristna ökar, Israel. Det är att sila mygg men svälja kameler.

Det lilla perspektivet. Kyrkans brev håller inte måttet för intellektuell hederlighet när det förtiger själva bakgrunden och skälen till den konflikt som tragiskt nog fortfarande pågår. Frågeställningarna i brevet utgår ifrån att ockupationen av Västbanken är konfliktens orsak när den i verkligheten är en följd av konflikten.

Israel har sedan 1967 ockuperat Västbanken. Det var en konsekvens av sexdagarskriget, vilket var ett förebyggande krig i självförsvar mot de arabiska arméerna som hotade att ”driva judarna till havet”. Ockupationen kvarstår 49 år senare eftersom fredsförhandlingarna – där Israel kräver erkännande och säkerhetsgarantier mot skapandet av en palestinsk stat i Gazaremsan och Västbanken – hittills har misslyckats. Det är anledningen till varför ockupationen fortsätter.

Israel har ett moraliskt ansvar att göra allt de kan för att få ett slut på ockupationen, men de har även ett ansvar att göra det utan att utsätta sina egna medborgare för fara, samt att göra det på ett sätt som sätter stopp för framtida konflikter. Det är Israels dilemma.

Israel strävar efter att få ett slut på ockupationen genom att komma överens om ett fredsavtal som ger palestinierna en egen stat samtidigt som det innebär ett erkännande av och säkerhet för Israel. Varje israelisk regering sedan 2000 har stött en tvåstatslösning. Medan vissa kan tycka (även inom Israel) att Israel skulle kunna göra mer för att främja ett fredsavtal, ignorerar kyrkan fakta när de i brevet påstår att Israels regering ”aldrig kommer att acceptera en tvåstatslösning”. Det är helt enkelt inte sant.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav i ett tal som han höll 2009 vid Bar Ilan University sitt stöd för en tvåstatslösning. Detta har sedan upprepats vid flera tillfällen. Senast förra veckan. Israel vill ha bilaterala förhandlingar med Palestinska myndigheten. Det är något som även den så kallade Kvartetten kommer att föreslå i en nära framtid, enligt rykten. Men det är den palestinska sidan som är splittrad i en del på Västbanken och en terrororganisation i Gaza. Det är ett internt palestinskt problem som måste lösas innan framsteg kan göras vid förhandlingsbordet.

Men kanske är dessa omständigheter inte väsentliga för en kyrka som redan har bestämt sig för att fortsätta på sin redan inslagna linje med en negativ särbehandling av regionens enda demokrati där kristna kan leva i fred och frihet.

Ulf Öfverberg
generalsekreterare Svensk Israel-Information

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2399

Lediga jobb