Ofattbart att Svenska kyrkan står som arrangör för jakt

Irene Welander kyrkvärd och medlem i församlingsrådet i Hardemo
Foto: TT

Pastoratet måste tänka om

I  Nerikes Allehanda den 16/1 kunde man läsa en artikel om att ”Askersunds pastorat arrangerar jakt”. Jag trodde först att det måste vara ett för tidigt och mycket dåligt aprilskämt men efter att ha läst artikeln flera gånger så inser jag att detta är verklighet. Svenska kyrkan i Askersund arrangerar jakt på hare och räv. Efter avslutad jakt raddar man upp djuren som skjutits och så förrättar man en auktion på dessa. Behållningen går till Nyckelfonden. I samband med jakten hålls en andakt. Ber man för djuren som man tagit livet av då?

Jag har i princip inget emot jakt om den sköts korrekt. Präster, kyrkoherdar och biskopar får vara jägare det har jag ingen åsikt om. Var och en får svara för sina gärningar en dag, men att Svenska kyrkan står som arrangör för ”underhållningsjakt” och utsätter Guds minsta och värnlösa för detta spektakel är för mej helt ofattbart. Är detta i enlighet med Svenska kyrkans tro och kristna värderingar? Det är i varje fall inte i enlighet med min tro och mina kristna värderingar där Gud värnar om både djur och människor. Här skjuter Svenska kyrkan djur med ena handen och skänker behållningen till välgörenhet med den andra handen. Låt vara att pengarna går till Nyckelfonden med de slantarna går att samla in på en mycket trevligare sätt.

I min upprördhet över denna artikel skrev jag samma dag ett mail till biskop Johan Dalman och ifrågasatte ovanstående och hoppades naturligtvis att jag skulle få ett svar. Det fick jag, men INTE från biskopen utan från Askersunds pastorat dit biskopen vidarebefordrat mitt mail och det svaret blev jag inte mycket klokare på. Man skyller på gamla traditioner, att kyrkan äger mycket mark och att det måste bedrivas skyddsjakt och viltvård på dessa marker och för mej är det självklart att det måste göras men att göra det till ett nöjesarrangemang??

Ack ja, jag är allt som oftast för att behålla gamla traditioner men i detta fall är det nog dags att tänka om. Om man i Askersunds pastorat tror att man  med jaktarrangemang lockar nya medlemmar till kyrkan biter man sej i tummen.

Jag, och många med mej, vill fortfarande ha svar på min fråga – ska Svenska kyrkan stå som arrangör för jakt?

Irene Welander
kyrkvärd och medlem i församlingsrådet i Hardemo, medlem i Hardemo kyrkokör

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.