Föreslår uttalande för att visa att polyamorösa är välkomna i kyrkan

Linda Sjöö, ledamot för Vänstern i Svenska kyrkan, deltog under Stockholm pride 2023 i ett panelsamtal om kyrkan och tvåsamhetsnormer. Foto: Marcus Gustafsson

"Gruppen polyamorösa i kyrkan känner sig oroliga och det känns olustigt att bli exkluderad", säger Linda Sjöö. Hon motionerar till kyrkomötet för ett uttalande om att Svenska kyrkan står bakom begreppen polyamori och asexualitet. 

Svenska kyrkan ska uttalat ställa sig bakom hela paraplybegreppet hbtqi inklusive polyamori och asexualitet. Det vill i alla fall Linda Sjöö och Ann-Charlotte Miller (Vänstern i Svenska kyrkan), som motionerar om det till kyrkomötet.

– Kyrkan går i prideparader, regnbågscertifierar församlingar och är väldigt tydliga med att vi ställer oss bakom hbtqi-communityt. Men bryter man ner de olika delarna är det inte alltid lika säkert, säger Linda Sjöö.

Det var viktigt att nämna polyamori specifikt, anser Linda Sjöö, då gruppen varit föremål för flera diskussioner i Svenska kyrkan. Senast var i våras då Lunds domkapitel bad en församling ta bort ord ur mässordningen där de som hade flera partners hälsades välkomna.  

"Så kan vi inte bete oss som kyrka"

– Gruppen polyamorösa i kyrkan känner sig oroliga och det känns olustigt att bli exkluderad, därför behöver vi ta en diskussion om detta omedelbart, säger Linda Sjöö.

– Det behövs ett förtydligande. För risken är att vi säger till människor att de är välkomna till kyrkan och sedan visar det sig att så var det inte. Och så kan vi inte bete oss som kyrka.  

Att också ge asexualitet explicit stöd handlar, enligt Linda Sjöö, om att även det är en identitet som faller utanför den monogama norm som finns i kyrkan.

Vill inte ändra kyrkans äktenskapssyn

Motionären vill även att kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att teologiskt bearbeta alla delar i hbtqi-begreppet.

Att kyrkan ställer sig bakom begreppet polyamori betyder inte att kyrkan ska ändra sin syn på äktenskapet, säger Linda Sjöö.

– Vår äktenskapssyn är ju tvåsamhet, men polyamori är inte samma sak som månggifte. Att vara polyamorös är att ha flera samtyckta, ärliga, öppna relationer. Om vi ställer oss bakom hbtqi-begreppet betyder det också att vi ställer oss bakom de människor som har relationer som inte är monogama. 

Fakta: Begreppen

Asexualitet är att inte känna sig attraherad av andra, att inte känna sexlust eller inte känna sig intresserad av att ha sex.

Poly/polyamorös - att ha sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person i taget. Ofta används bara ordet poly för att visa på någon form av flersamhet, vare sig det är sexuellt och/eller emotionellt.

Källa: RFSL
 

Prenumerera på Nyhetsbrev

9 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Undrande
Verkar konstigt att polyamori är något Svenska kyrkan ska ställa sig bakom?
Erik
Blir mörkrädd!
Karl-Kristoffer
Varför tycker Undrande att det verkar konstigt och vad är det som gör att Erik blir mörkrädd?
Anonym
Seriöst, alla är välkomna. Vad du gör med ditt liv, vilken läggning och vilka intressen du har vad gäller sexuella partners är fullkomligt ointressant. Om vi börjar tala på det här sättet känner nog de flesta människor sig marginaliserade idag. Det är en sak att motsätta sig förtryck. Men det förtrycket existerar inte idag. Som vi säger: allt är tillåtet. Om vi ska insistera på att skapa ett förtryck som inte finns, blir det väldigt banalt.
Peter S
Varför inte äktenskap för polyamorösa? Det finns betydligt bättre bibliskt stöd för månggifte än för enkönade äktenskap.
Kal Åskar
Svenska kyrkans politiska arbete är ju en fortsättning, trots kyrkans skiljande från Staten för drygt 20 år sedan. Dags för utträde efter 81 år.
Bernhard Reckermann
Människans frihet är inte obegränsat under hennes livstid. Jag undrar var någonstans det finns "heliga områden" där dagens människa inte har tillträde till.
Mats K
Vad tänker de polyamorösa göra i kyrkan? De kan ju knappast känna sig marginaliserade eftersom vi aldrig talat om dem. Så högst ointressant! Vi har väl annat att göra än att se vilken sexuell preferens vi har. De är marginaliserade för att vi inte bryr oss. Vi lever i de lättkränktas tid Back to work!
Frågande, gay kristen
Att måste ställa sig bakom alla livsstilar är inte rimligt om det går emot vår tro. Att välja att inte leva i tvåsamhet är ju ett personligt val intet att göra med SVK eller samhället. Blanda inte ihop livsstilar och en sexuell läggning är ju inte helt samma sak. tex att leva i polygami är även det ett privat val.