Vilken är världens mest kända julberättelse?

Förlaget och kyrkan tycker olika om vilken julberättelse som kan anses vara världens mest kända. Foto: Lars Rindeskog och Jessica Gow / TT. 

Det norska förlaget Kagge har i sin marknadsföring kallat Charles Dickens En julsaga för ”världens mest kända julberättelse”. Det har fått kristna företrädare att reagera, skriver tidningen Vårt Land.

Kagge förlag har gett ut en nyöversättning av klassikern En julsaga, A Christmas Carol i originaltitel. Det är på sin hemsida som förlaget beskriver romanen som ”världens mest kända julberättelse”.

Ber förlaget ändra sig

I ett inlägg på sociala medier har Kristin Gunleiksrud Raaum, ordförande i norska kyrkans motsvarighet till kyrkostyrelsen, uppmanat förlaget att ändra sin marknadsföring. ”Det här är världens NÄST mest berömda julberättelse”, skriver hon.

Att inte julevangeliet nämns som den mest kända berättelsen ser hon som ett tecken på att det delvis hamnat i skymundan i människors medvetande.

– Vi översvämmas med budskapet om att julen handlar om presenter och mys. Det hör till, men kyrkan och samhället måste vara extra måna om att spänna en himmel över julfirandet, säger hon till Vårt Land.

Inte en fiktiv berättelse

Tuva Ørbeck Sørheim, chef för Kagge förlag, säger att de inte klassat julevangeliet som en berättelse i bemärkelsen fiktion.

–  Med så många människor i världen som inte upplever julevangeliet som fiktion vill vi inte placera de två i samma genre, säger hon till tidningen.

Janne Stigen Drangsholt, litteraturprofessor vid Universitetet i Stavanger, håller inte med utan menar att både julevangeliet och En julsaga kan klassas som berättelser. För att vara korrekt tycker hon att förlaget borde skrivit ”världens mest kända sekulära julberättelse”.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.