Vego

Ägg är världens bästa livsmedel

REPLIK. Ägg är nyttigt! Det är flera år sedan man slutade koppla ihop ägg med högt kolesterol, skriver Svenska Ägg i sitt svar på en tidigare debattartikel om livsmedel och livsval.

Den svenske bonden håller världsklass med hög djuromsorg och låg klimatpåverkan. Bonden producerar mat både till dem som väljer att äta kött och till dem som gör veganska livsval.

Det är viktigt att visa respekt för våra medmänniskor och deras val men valen måste bygga på korrekt fakta. Därför vill Svenska Ägg rätta till ett antal felaktigheter i debattartikeln i Kyrkans Tidning nummer 13/14-18.

I Sverige finns fyra tillåtna äggproduktionssystem. De är frigående inomhus, frigående utomhus, ekologisk samt inredd bur. De är samtliga utprovade för att tillgodose hönans naturliga beteende. De moderna burarna får inte blandas ihop med de oinredda som togs ur bruk för mer 15 år sedan.

Tyvärr är efterfrågan låg på kött från tuppkycklingar. Trots det har försök gjorts att föda upp tuppkycklingarna men köttet har blivit segt och inte tilltalat konsumenten. Det pågår även forskning på att utveckla metoder som möjliggör könssortering av äggen. Med en sådan lösning kan äggen, som skulle blivit tuppkycklingar, i stället användas för konsumtion.

När hönsen har värpt mellan 60 - 75 veckor försämras skalkvaliteten på äggen och de kan inte längre säljas i butik. Cirka två tredjedelar av hönsen går då till matproduktion, det mesta går på export, medan en del blir färdigmat som exempelvis soppor, buljonger och köttbullar. De höns som inte slaktas avlivas i huvudsak med koldioxid. Detta är en, av myndigheterna, väl utprövad och godkänd metod att avliva höns framtagen för att vara just djurvänlig.

Koldioxid är retande i höga koncentrationer men eftersom koncentrationen ökar gradvis kommer hönsen inte känna av detta utan somna in lugnt innan de dör. Avlivningen övervakas av veterinär.

Ägg är nyttigt! Det är flera år sedan man slutade koppla ihop ägg med högt kolesterol. Enligt Livsmedelsverket kan en frisk person äta flera ägg per dag utan att få förhöjda kolesterolvärden.

Svenska producenter arbetar kontinuerligt för att säkra världens bästa produktion av världens bästa livsmedel – ägget!

Fakta: Debatt

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.