Kyrkovalet: Så fördelades mandaten i kyrkomötet

940 000 röster är räknade och valdeltagandet, 18,25 procent, är det högsta sedan 1950-talet. Nu återstår att räkna förtidsrösterna. Men redan nu kan både valets vinnare och förlorare koras.

Det definitiva valresultatet får vi först i början av oktober. Men bland valets vinnare hittar man Vänstern i Svenska kyrkan (Visk), Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk). Dessutom gör Socialdemokraterna ett stabilt val och förblir störst i kyrkomötet.

Förlorarna är Borgerligt alternativ (BA), Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR).

Bland de partipolitiskt obundna grupperna, Öppen kyrka (Öka), Frimodig Kyrka (FK) och Posk, är den senare störst. Öka ligger kvar på 11 mandat och FK ser ut att tappa 2 mandat jämfört med förra valet.

Partierna, S, SD och C, får tillsammans 134 mandat, jämfört med nuvarande 118. Tack vare det ökade stödet för Posk får de tre partipolitiskt obundna grupperna tillsammans 64 mandat, vilket är 3 mer än förra valet.

Så gick valet – grupp för grupp

Mandatförändring inom parantes.

Socialdemokratiska arbetarpartiet 76 (+3)
Gör ett stabilt val och ökar med en procentenhet, vilket ger tre nya mandat. Fick 199 588 röster i förra valet och hade enligt gruppledare Jesper Eneroth satt målet att få minst 200 000 röster i årets kyrkoval. Ett mål man slog med 80 000 röster.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse med ett stort engagemang hos alla kyrkopolitiskt engagerade socialdemokrater och andra. Jag tror att det till stor del har berott på den tydliga värderingskonflikten mellan oss och Sverigedemokraterna, säger Eneroth.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 43 (+5)
Har fått ökat stöd vid varje kyrkoval, och så även i årets. Avståndet mellan Posk och S minskar. Fick 55 000 fler röster än förra valet och ökar med 5 mandat. Gruppledare Hans-Olof Andrén är kritisk mot medias fokus på SD, men är ändå nöjd med valrörelsen.

– Vi har gjort en väldigt bra valrörelse med många entusiastiska frivilliga och hängivna som engagerat sig. Många verkar ha tagit till sig den kritik som funnits mot partipolitiseringen i kyrkan. Det fanns nog många väljare som ville stoppa SD och samtidigt inte ha partipolitik i kyrkan, säger Andrén.

Centerpartiet 35 (+5)
Går framåt och blir nu kyrkomötets tredje största grupp med sina 5 nya mandat. Partiledare Annie Lööf har engagerat sig i partiets kyrkovalkampanj. Det kan ha påverkat utgången, tror Conny Tyrberg, gruppledare i kyrkomötet.

– Hon har signalerat samma saker som våra kyrkopolitiker. Det känns väldigt bra att ha det stödet, sa han till Kyrkans Tidning på valnatten.

Sverigedemokraterna 23 (+8)
Partiet har under valrörelsen, i likhet med S, framställt valet som en strid mellan dem och Socialdemokraterna. Hade hoppats på att dubbla sina mandat, vilket inte skedde. Gör ändå ett bra val och blir kyrkomötets fjärde största grupp. Nu hoppas partiet få ordinarie platser i utskotten och i kyrkostyrelsen.

– Vår målsättning var att fördubbla oss jämfört med förra valet, och det är inte så långt i från det. Vi kan inte dubbla varje gång, säger Julia Kronlid, vice gruppledare för Sverigedemokraterna.

Borgerligt alternativ 22 (-9)
Tidigare tredje största gruppen i kyrkomötet. Stödet för gruppen, som tappar 9 mandat, har rasat. Gruppledaren Mats Hagelin säger att gruppen har gjort ”så gott de kunnat” i valrörelsen. Han tror att turbulensen i Moderaterna kan ha smittat av sig på Borgerligt alternativ, med rötter i partiet.

– Men det är inte den huvudsakliga orsaken, utan jag tror det är att de borgerliga är uppdelade på flera grupper, säger han.

Öppen kyrka – en kyrka för alla 11 (-)
9 000 fler röstade på gruppen i årets val. Men det räckte inte för att vinna fler mandat, utan gruppen ligger kvar på 11 mandat.

Frimodig kyrka 10 (-2)
Har vid de två senaste valen haft en stabil väljarskara på cirka 33 000 personer. Vid årets val fick gruppen 36 400 röster, men tappade ändå två mandat.

Vänstern i Svenska kyrkan 9 (+3)
Gruppen, som ser sig som befrielseteologisk, har ökat med 50 procent och tar 3 nya mandat i kyrkomötet. Kyrkovalet 2017 blir ett rekordval för gruppen som kandiderade till kyrkomötet första gången 2005.

Fria liberaler i Svenska kyrkan 7 (-1)
Har haft ett turbulent år med många avhopp i kyrkomötet. Men gruppledare Kenneth Nordgren utlovade nya ”säkra fiskar” på valsedlarna. Och gruppen verkar ha fått ett förnyat förtroende när 7 ”säkra fiskar” tar plats i det nya kyrkomötet.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan 7 (-5)
Har nästan halverat sitt stöd. Får 5 000 färre röster och hade åkt ut om kyrkomötet tillämpat riksdagens fyraprocentsspärr. Går från 4,7 procent till 2,9.

Miljöpartister i Svenska kyrkan 6 (-6)
Förlorar hälften av sina mandat och blir kyrkomötets minsta nomineringsgrupp. Precis som BA:s Mats Hagelin, tror MPSK:s gruppledare Marja Sandin Wester att läget för riksdagspartiet har påverkat kyrkovalet.

– Det var väl i och för sig det vi misstänkte. Vi har ju sett hur det ser ut, med tanke på Miljöpartiet i regeringen, säger hon.

Kyrklig samverkan i Visby stift 0 (-1)
Den lilla Visbygruppen har haft en plats i kyrkomötet sedan skilsmässan mellan kyrka och stat. Men efter årets kyrkoval blir man utan sitt mandat.

Taggar:

Kyrkoval

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.