Analys: "Rikstrenden slog igenom starkt i valet"

Kyrkovalet visar ett starkt samband mellan det allmänpolitiska opinionsläget och hur folk röstade i kyrkovalet. Det kan bero på det ökade valdeltagandet.

Så är det dags att summera årets kyrkoval. Visserligen är inte alla röster från förtidsröstningen räknade ännu. Mer erfarenheten från valforskarna säger att de inte brukar skilja sig särskilt mycket från övriga röster.

Valdeltagandet var en stor överraskning för de flesta, det högsta sedan 1950 då 18,8 procent röstade. Siffran är bara fem procentenheter lägre än kyrkovalsrekordet från 1938, 23,9 procent.

Därmed får väl året kyrkoval ses som succé deltagarmässigt. Till det har en aldrig tidigare skådad mediebevakning starkt bidragit. Det är nog dags att sluta tala om kyrkovalet som det ”glömda valet”.

Även valkansliet, nomineringsgrupperna och församlingarna har bidragit till öka intresset för att rösta

Men hur påverkar det högre valdeltagande resultatet i kyrkovalet?

”Folk röstar i kyrkovalet som de gör i de allmänna valen. Samtidigt är det intressant som en prognos inför valet 2018”, sade statsvetaren Marja Lemne till Kyrkans Tidning på valnatten.

Så verkar det vara. Socialdemokraterna som satsar stora resurser på kyrkovalet ökade med 80 000 röster och stärker sin ställning i kyrkomöte med drygt 30 procent av rösterna, ungefär där de ligger i opinionsmätningarna just nu.

Därmed kommer S att fortsätta att besätta de tunga posterna som förste vice ordförande i kyrkostyrelsen och i de flesta stiftsstyrelser.

Centerpartiet gick starkt fram ökar med fem mandat i kyrkomötet. Det talar för att Karin Perers får fortsatt förtroende som kyrkomötets ordförande.

De som hoppas på snabba förändringar av kyrkans valsystem har anledning att vara besvikna. Gruppen partipolitiskt obundna ökar visserligen med drygt en procent från 25,4 till nära 27 procent.

Men även det nya kyrkomötet som samlas till valsammanträde i november kommer att ha en stark majoritet för att behålla nuvarande valsystem med direkta val till alla tre nivåerna.

De tre riksdagspartierna och de nomineringsgrupper som härstammar ur de andra partierna kommer att ha över 73 procent av mandaten i det nya kyrkomötet. Det talar starkt emot förändringar av kyrkan valsystem.

Sverigedemokraternas framgång kommer att ge dem en plats i kyrkostyrelsen, som ger dem insyn, men knappast mer inflytande. Ingen vill förknippas med dem.

Så var det där med valprognosen inför 2018. Att Kristdemokrater i Svenska kyrkan inte ens i kyrkovalet når över fyra procent är en stark varningsklocka till moderpartiet som lever farligt. Och Borgerligt alternativs ras i kyrkovalet ger nog kalla kårar till många moderata kommunal- och landstingsråd som riskerar att förlora sin makt i nästa års val.

 

Taggar:

Kyrkoval

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.