Så gick valet – stift för stift

Sverigedemokraterna är stiftsfullmäktigevalets stora vinnare med 28 nya mandat. Förloraren är Borgerligt alternativ, BA, som tappar hela 34 av sina tidigare 104 mandat.

Stockholms stift
BA tappar hela elva mandat. Stockholm är traditionellt ett starkt stift för Moderaterna. Sedan 2013 ställer inte M upp i kyrkovalet. I stället deltar BA med många tunga moderata kommun- och landstingspolitiker på listorna, till exempel kommunalrådet i Danderyd Olle Reichenberg, som sitter i kyrkomötet för BA.

Posk och SD går mest framåt i stiftsvalet med sex respektive tre mandat. Men även Socialdemokraterna ökar med ett mandat.

Luleå stift*
Socialdemokraterna, Posk och Sverigedemokraterna går framåt. Socialdemokraterna fick 44 procent av rösterna och stärker sin ställning som största nomineringsgrupp med 23 av 51 mandat.

Härnösands stift
Socialdemokraterna backar med ett mandat, men har ändå 44 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna, med tre mandat, och Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, med två mandat, är nya nomineringsgrupper i stiftsfullmäktige.

Uppsala stift
SD och Posk går framåt med två mandat var, medan BA, MPSK och Kristdemokraterna för en levande kyrka tappar två respektive ett mandat var.

Strängnäs stift
Socialdemokraterna ökar med två mandat, precis som Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökar från tre till sex mandat.

Stiftets förlorare är BA som tappar hälften av sina åtta mandat.

Västerås stift
Sverigedemokraterna ökar med tre mandat och Visk med ett mandat. Öppen kyrka, Öka, kommer in som ny grupp med tre mandat.

Karlstads stift
Antalet platser i stiftsfullmäktige minskar med 16 mandat från 81 till 65. Det gör att även grupper som S och C, som gör ett bra val, får färre mandat. De enda grupper som får fler mandat i det bantade stiftsfullmäktige är SD, plus två, och Öka som kommer med för första gången med två mandat.

Göteborgs stift
Centerpartiet ökar med tre mandat till tio. SD och Visk ökar med två mandat vardera. Förlorarna här är Öka, som tappar tre mandat, och Frimodig kyrka som tappar två. MPSK och Kristdemokrater för en levande kyrka tappar var sitt mandat.

Skara stift
Här ökar både S och SD med två mandat. Här får den nya nomineringsgruppen, Barn och unga i Skara stift, Buss, ett mandat med 1,5 procent av rösterna.

BA, Frimodig kyrka, MPSK och Posk tappar mandat.

Växjö stift
S, SD, Visk, Frimodig kyrka och Öka ökar med var sitt mandat.

Tappar gör BA, Kristdemokrater för en levande kyrka och den regionala gruppen Vägen.

Vägen förlorar båda sina mandat och försvinner ur stiftsfullmäktige.

Linköpings stift
Sverigedemokraterna ökar med tre mandat. Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, är nya i fullmäktige med två mandat. Posk ökar med ett mandat och är därmed största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige med ett mandat mer än Socialdemokraterna.

Gruppen Kyrkor på landsbygd i Linköpings stift förlorar sitt enda mandat.

Visby stift
Centerpartiet och Posk ökar med tre mandat var. SD kommer för första gången in i stiftsfullmäktige och får två mandat.

Samlingslistan Kyrklig Samverkan i Visby stift tappar fyra mandat men är fortfarande största nomineringsgrupp med 17 av 54 mandat

Lunds stift
Stiftet hade det lägsta valdeltagandet med 16,14 procent. Här fick Sverigedemokraterna nära 15 procent av rösterna och ökar med tre mandat men även Visk gjorde ett bra val och tog tre mandat.

Sämre gick det för BA och MPSK som tappar två mandat var.

 

*I Luleå stift innehar Posk genom Lars-Gunnar Frisk posten som förste vice ordförande i stiftsstyrelsen.Vem som får den efter kyrkovalet är inte klart ännu. I Kyrkans Tidning nummer 38 uppgavs felaktigt att posten innehas av S och kommer att fortsätta att göra det. Vi beklagar detta.

Fakta: Tre olika val

Kyrkovalet gäller tre olika beslutsnivåer.

I församlingar eller pastorat väljs ledamöter till kyrkofullmäktige, totalt över 15 000 mandat, med vita valsedlar.

I stiften väljs stiftsfullmäktige med mellan 51 och 83 ledamöter med rosa valsedlar.

Med gula valsedlar väljs 251 ledamöter i kyrkomötet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.