Sista vigseln för iskyrkans skapare

De skapade iskyrkan i Jukkasjärvi och har vigt 1 500 par och döpt många barn under 17 års tjänst. <BR>Nu lägger de sitt jobb där på is för gott; prästen Jan-Erik Kuoksu och hans fru Lisbeth Salomonsson, som är kyrkvärd. <BR><BR>

Sista paret ut. Jan-Erik Kuoksus och Lisbeth Salomonssons sista vigsel i Jukkasjärvi iskyrka på världskända Ice Hotel i april, blev brudparet Tommy Esberg och Yvonne Karlsson från Jukkasjärvi.
Foto: Kent Tunlind

– Det har varit inspirerande och mycket roligt att arbeta i iskyrkan. Det är en cool kyrka, tycker Jan-Erik Kuoksu.

Få besökare i början
De första åren var det inte så många som sökte sig till iskyrkan. Efter millennieskiftet tog allt fart. Då visade tv en vigsel därifrån, som sändes över världen.

­– Efter det formligen exploderade intresset för vigslar i vår unika kyrka, som årligen byggs upp och smälter ner och återgår till naturen, berättar Lisbeth Salomonsson.

Sågas ut ur älvisen
Iskyrkan är ett dragplåster som har en stor del i Ice Hotels popularitet i världen. Den ligger i ishotellet i Jukkasjärvi och har under 17 år årligen byggts upp vid Torneälvens strand i Jukkasjärvi.

Isen till de fantastiska installationerna och utsmyckningen sågas ut och tas upp i enorma block ur den metertjocka älvisen. Den stora byggnaden, med många hotellrum, reception och kyrka, tar upp en fotbollsplans yta och byggs i snö. Både konstgjord snö ur snökanoner och naturlig snö används och packas på enorma fem meter höga välvda tillfälliga gjutformar, med hjälp av lastmaskiner. En del av ishotellet kan också upplevas sommartid i en stor isolerad hall på älvstranden.

Inarbetat team för vigslar
Ishotellet anställde bröllopskoordinatorn Eva Lundqvist, som tillsammans med prästen, kyrkvärden och olika fotografer blivit ett väl inarbetat team med stora ambitioner.

– Hon är en viktig del i verksamheten och sköter mycket av det formella kring vigslarna och bröllopen. Varma kläder och ett stort engagemang gör det möjligt att ha en kyrka i en extrem miljö som denna, säger kyrkvärden Lisbeth Salomonsson.

Slutade efter 17 år
Det var Jan-Erik Kuoksu och Lisbeth Salomonsson som skapade iskyrkans verksamhet och har drivit den fram till nu. Under två av säsongerna har även deras dotter Anna Kuoksu tjänstgjort som präst i iskyrkan.
Nyligen avslutade präst- och kyrkvärdsparet sina 17 år i iskyrkans tjänst, med två vigslar och ett dop. De slutar, men iskyrkans verksamhet ska fortsätta under ledning av kyrkoherden i Jukkasjärvi församling.

– Vi vill att det vi skapat ska leva vidare och att många fler ska få ta del av all den glädje och lycka som vi fått se under åren, hoppas Lisbeth Salomonsson.

Håkan Sjunnesson
redaktionen@kyrkanstidning.se