Nyhet

Tyst minut och klockringning för att hedra offren i attacken

Klockan 12.00 hölls en nationell tyst minut, utlyst av statsministern, för att hedra offren för attacken i centrala Stockholm i fredags.

Klockan 12.01 ringde kyrkklockorna på flera platser i Sverige för att hedra dem som drabbades av attacken, och för att visa Svenska kyrkans deltagande med alla berörda. 

Klockringningen i Skara stift skedde på uppmaning av biskop Åke Bonnier och var också ett uttryck för kyrkans fasta vilja att vara en motkraft till hatets, våldets och dödandets mentalitet och i stället stå upp för den kärlek som inte ser gränser.

Även runtom i Norrköping hördes kyrkklockorna som hedrade de drabbade i attentatet i Stockholm.

"Svenska kyrkan vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg, i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. Vår kyrka finns till för dig", skriver Svenska kyrkan i Norrköping i ett pressmeddelande. 

Stockholms stad arrangerade i anslutning till den tysta minuten en ceremoni i Stadshusparken, där representanter från offentliga Sverige närvarade. Bland annat representanter från Sveriges interreligiösa råd, Olle Kristenson (tf generalsekreterare, Sveriges kristna råd), Trudy Fredriksson (ordförande Sveriges buddhistiska samarbetsråd), Mustafa Setkic (ledamot Sveriges muslimska råd), Aron Verständig (ordförande Judiska centralrådet) och Elias Carlberg (samordnare i Sveriges interreligiösa råd).

Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal efter den tysta minuten.

- Jag har tänkt så mycket på er som i fredags förlorade någon ni älskar mer än allt annat, sade statsministern i sitt tal.

- Jag vill bara säga: Ni är inte ensamma. Hela Sverige är med er, sade han och fortsatte:

- Vår sammanhållning kommer alltid att vara starkare än de krafter som vill slita oss isär.

Under eftermiddag samlades representanter från olika religioner vid Sergels torg för att hålla en gemensam minnesstund. Kristenheten representeras av bland annat biskop Eva Brunne och ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan. Benyamin Atas är en av presidiemedlemmarna i Sveriges kristna råd.

LEDIGA JOBB

71

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 21 2018