Efter pandemin: Fortsätt värna frilansarnas arbetsmöjligheter!

Styrelsen för Symfs frilansavdelning

Foto: Getty

I pandemins fotspår är det viktigare än någonsin att arbetsgivare skapar arbetstillfällen så att frilansare får igång sina karriärer igen

I april 2020, när pandemin just brutit ut så skrevs ett PM från Svenska kyrkan titulerat ”Kulturevenemang i Coronatid”. Det rörde hur kyrkan, som en av Sveriges största arbetsgivare för frilansande kulturaktörer, kunde underlätta för oss frilansare när vi i princip förlorade alla arbetstillfällen på ett bräde.

Svenska kyrkan rekommenderade i dokumentet att man flyttade konserter, snarare än ställde in dem. Och att man i möjligaste mån gjorde om live-evenemang till digitalt strömmade konserter, vernissager, eller författarsamtal.

Denna medvetenhet om frilansares villkor som visades av Svenska kyrkan redan tidigt under pandemin värmde våra frilanshjärtan! Nu när en tid gått sedan upphävandet av de flesta restriktioner vill vi slå ett slag för fortsatt omsorg om den symbiotiska relationen mellan kyrkan och frilansande musiker. Äntligen kan konserter ges för en stor publik igen! Vare sig det gäller mindre kammarmusikaliska inslag i gudstjänster eller maffiga konserter med requiem eller passioner så vill vi uppmuntra er kyrkomusiker som rekryterar att i första hand välja frilansare till de jobbtillfällen ni erbjuder.

Det är många fast jobbande institutionsmusiker som gärna extraknäcker vid kyrkspelningar på sin fritid, vilket förstås inte är förbjudet. Vi förstår också att det kan ligga nära till hands att rekrytera de musiker man är van att jobba med. Dessutom kan det vara så att man i marknadsföringen kring konserten vill gå ut med att man engagerat musiker ur en viss orkester. Men det är synd om det av slentrian blir så att musiker som redan har en heltidslön sitter på de extrajobb som finns när en frilansare kunnat ha så mycket mer glädje av just det arbetstillfället, och gjort jobbet lika bra. Detta håller säkerligen de flesta institutionsmusiker med om.

Självklart är det mycket jobb som ligger bakom att sätta ihop en hel orkester inför en konsert, men det finns gott om musiker i Sverige med breda kontaktnät av högkompetenta frilansare. Man kan säkerligen få hjälp av en frilansare med sammansättningen av en orkester, på samma sätt som en institutionsmusiker kan hjälpa till att rekrytera bland sina kollegor. Vi vill också uppmuntra er till att uttryckligen säga att man i första hand önskar rekrytera frilansare.

Förutom att detta är ett omtänksamt förhållningssätt så är det också ett hållbart och framåtblickande sätt att värna om en kompetent frilansmarknad. Nu i pandemins fotspår är det viktigare än någonsin att alla arbetsgivare, både de stora institutionerna och mindre aktörer, är medvetna om sin egen roll i skapandet av arbetstillfällen för att frilansare ska kunna få igång sina karriärer igen.

Sveriges Yrkesmusikerförbunds (Symfs) frilansavdelning ser gärna en fortsatt dialog med Svenska kyrkan angående dessa frågor. Och vi vill tacka för att ni är en av det fria musiklivets viktigaste aktörer!

Styrelsen för Symfs frilansavdelning

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.