Besparing innebär uppsägning av personal

Åke Appelgren, kyrkoherde i Lövestads församling

Vi hjälper varandra när behov uppstår. Det behövs inget centralt lönecenter för detta.

Lars Johansson ger i sitt svar till mig ett antal skäl till varför ett nationellt lönecenter skulle bli effektivare, säkrare och billigare.

Till viss del ger jag honom rätt. Det är bra att ”någon annan” kan hoppa in och ta över när någon är sjuk men den möjligheten finns redan i dag.

Många mindre enheter har god kontakt med grannförsamlingen och vi hjälper varandra när behov uppstår. Det behövs inget centralt center för detta.

Varje löneutbetalning blir billigare per gång säger han utan att visa att det faktiskt är så. Exakt hur mycket billigare blir det per utbetalning, undrar jag? Min tro är att det nog snarare blir dyrare.

Ett lönecenter som ska hantera cirka 20 000 utbetalningar per månad kräver troligen två chefsnivåer som inte finns i min församling i dag. Dessa skall betalas av någon.

Om ett nationellt lönecenter ska spara pengar sker det naturligtvis genom att vi inte behöver lika många programlicenser och tunna klienter på våra expeditioner men vi talar nog om felräkningspengar.

Den stora besparingen (ekonomisk effektivisering) innebär uppsägning av personal och därmed är vi tillbaka till mitt påstående i förra inlägget. Det är i de små församlingarna skadorna kommer att märkas på det ena eller andra sättet.

Snälla Lars Johansson: ge mig ett svar som gör mig lugn och trygg med ett nationellt lönecenter.

Åke Appelgren 
kyrkoherde i Lövestads församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.