Nya lågvattenmärken om Afs i Kyrkans Tidning

Lennart Matikainen Axel W Karlsson

Foto:TT

Är tanken att den fria demokratiska debatten i kyrkan skall begränsas?

Att Kyrkans Tidning har problem med att beskriva kyrko­mötesgruppen Alternativ för Sverige på ett rättfärdigt sätt har vi tyvärr sett fler exempel på. Inte ens antalet ordinarie ledamöter som Alternativ för Sverige har i kyrkomötet, kan KT numera hålla reda på. En artikel i KT nr 34/2022 påstår att vi är två, i verkligheten är vi tre.

Artikeln har rubriken Konspirationsteori om Agenda 2030 behandlas. KT:s skribent tycks mena att det är en framgång för ”konspirationsteoretiker” om frågan om ideologisk påverkan utifrån en globalistisk liberalkapitalistisk ideologi på Svenska kyrkan blir ett debattämne i kyrkomötet. Vill KT inskränka den fria demokratiska debatten i kyrkan?

I Sydostafrika finns ett fattigt land som heter Malawiska republiken. Dess 19,5 miljoner invånare lever på en yta mindre än en fjärdedel av Sveriges. De flesta malawiska läkare bor inte i landet och betjänar alltså inte det malawiska folket. De bor i stället i Londontrakten. Är det bra för det malawiska folket? Nej, naturligtvis inte.

Det är bland annat sådana konsekvenser som följer av det globalistiska liberalkapitalistiska program som Agenda 2030 förespråkar. Det låter så vackert med frihet att resa och bosätta sig var man vill, men i slutändan är det ofta den rikare delen av världen som tjänar på detta och de fattiga som förlorar. Det är en av flera anledningar till att Alternativ för Sverige vill få en debatt om kyrkans kritiklösa bejakande av den globalistiska ideologin.

Saklig och konstruktiv kritik skall man vara tacksam för. Den för oss framåt. Men Kyrkans Tidning underskattar grovt sina läsare när man försöker sammankoppla Alternativ för Sverige med närhet till antisemitiska idéer, genom att förmedla att kritisk granskning av tankegångarna bakom Agenda 2030 ”ofta” landar ”i att det finns en judisk världskonspiration”. Det är bedrövligt att Kyrkans Tidning sänker debatten till denna nivå.

De möjligheter till saklig diskussion som den folkkyrkliga demokratin ger, beskrivs av den inkallade kritikern Andreas Önnerfors så: ”att frågan tas upp i kyrkomötet kommer säkert ses som en seger av konspirationsteoretiker”. Är tanken att den fria demokratiska debatten i kyrkan skall begränsas?

Att Agenda 2030 och WEF:s ­program tycks ha som “mål att ta kontroll över kapitalismen och makten i varje enskilt land” instämmer vi i. Om någon vill kalla detta förhållande en ”global sammansvärjning” så låt gå för det, men det är inte ett språkbruk som Afs använder och det bör därför inte heller prackas på oss.

Lennart Matikainen
Axel W Karlsson

Svar direkt: 

I den aktuella nyhetsartikeln angav vi fel antal ledamöter för Alternativ för Sverige (Afs) i kyrkomötet, vilket vi verkligen beklagar. Det är nu ändrat på kyrkanstidning.se, där det också finns en längre version av artikeln.

Den övergripande kritiken från Afs handlar, som jag uppfattar det, om begreppet ”konspirationsteori” ska användas i samband med spekulationerna kring Agenda 2030 och the World Economic Forum eller inte.

I artikeln intervjuas Andreas Önnerfors, som är idéhistoriker och forskar om konspirationsteorier. Han konstaterar att idéerna i motionens motivering återfinns i en spridd konspirationsteori som förekommer i olika varianter.

Önnefors är inte heller ensam om att klassa detta som konspirationsteorier. Det görs bland annat också av stora ­nyhetsorganisationer som BBC och Reuters.

Enligt Önnerfors har liknande idégods hittills inte hanterats i något svenskt beslutsfattande organ på samma nivå som kyrkomötet. Något som ger motionen extra stort nyhetsvärde.

I nyhetsartikeln får motionären Lennart Matikainen utförligt bemöta forskarens uppfattning och utveckla bakgrunden till motionen.

Andreas Önnerfors kopplar inte heller antisemitism till Alternativ för Sveriges motion, men säger att det kan förekomma hos vissa som ser Agenda 2030 och World Economic Forum som en konspiration. Detta är upplysning som är rimlig att ge våra läsare.

Inger Wallin, chefredaktör, KT

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.