Vi låtsas inte när vi spelar in

Cai Lundberg vikarierande kyrkoherde Söndrum - Vapnö

Våra gudstjänster är inte något vi ”visar upp”. När vi spelar in gudstjänsten låtsas vi inte

”Hellre liveströmmad än förinspelad gudstjänst”. I en bred diskussion riskerar vi att tala förbi varandra. Ändå vill jag bredda den diskussion Jonas Eek initierat.

Och jag vill börja med att besvara Jonas Eeks fråga : ”Varför förinspelar församlingar sina gudstjänster?

När vi under gångna hösten började sända söndagens gudstjänster var det naturligt att sända direkt. Vi ville förmedla en levande gudstjänst inför levande Guds ansikte med levande människor för levande deltagare. Vår tjänst inför Gud!

Inför julen började jag känna oro för hur vi skulle klara våra utsända gudstjänster. Om plötsligt filmaren, vaktmästaren, musikern eller prästen drabbades av covid-19 riskerade vi inställda gudstjänster. Vi var sårbara.

Nej, våra gudstjänster är inte något vi ”visar upp”. När vi spelar in gudstjänsten låtsas vi inte. Vi firar gudstjänst på riktigt! Julens midnattsmässa firades ”på riktigt” – ett par dagar i förväg.

För oss var inte datum eller klockslag avgörande. Jesus föddes som vanligt också julen 2020 - bara ett par dagar för tidigt! Och vi var med. Och du är också välkommen att i efterhand vara med. Vi låtsas inte. Vi firar gudstjänst till Guds ära och vår glädje!

I en tid av centralisering inom Svenska kyrkan är det klokt att lyssna på olika församlingarnas erfarenheter och förutsättningar. Det finns mycket Gudsnärhet bland gräsrötterna!

Cai Lundberg,
vikarierande kyrkoherde Söndrum - Vapnö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA