En fullständigt genial liten bok om hur ljuset hittar in

Författaren Daniel Hafner är präst i Huddinge. Foto: Argument Förlag / Pierre Eriksson

Du läser på några minuter men får tankestoff för timmar. Hafner har en fascinerande förmåga att se vardagen, ta in den och reflektera runt den. 

Pelle Söderbäck har läst Skatter i lerkärl.

”There is a crack, a crack in every­thing. That’s how the light gets in”. Leonard Cohens låt ”Anthem” har betytt mycket för många. Ett sätt att förstå livet i all sin vardag och brustenhet.

I en intervju säger Cohen själv att ”det finns sprickor i allting, både fysiskt och mentalt. Men det är där ljuset kommer in och det är där uppståndelsen finns”.

När jag bläddrar i Daniel Hafners bok Skatter i lerkärl hittar jag samma livssyn som i Cohens strof. Det är inte i det putsade och ordnade som ljuset kommer in, utan i vardagens brustenhet och enkelhet.

I korta berättelser fångar Hafner vardagens händelser och leder dem in i djupa reflektioner. Här finns mötet med en alkoholiserad man på tunnelbanan, barndomsupplevelser av den första hockeytränaren, tankar runt episoder från en tid på Filippinerna.

Enkla upplevelser som landar i ett sammanhang. Daniel Hafner citerar Sören Kierkegaard: ”Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges”.

Det här är en fullständigt genial liten bok. Korta berättelser, du läser på några minuter men får tankestoff för timmar. Hafner har en fascinerande förmåga att se vardagen, ta in den och reflektera runt den.

Söker du en bok för en egen kort kvällsmeditation, som samtalsuppstart i församlingssammanhang eller bara en ”tankekompis” på tunnelbaneresan – då är Skatter i lerkärl en perfekt medvandrare. Den öppnar ögonen för vardagen som finns runt omkring oss och den berättar var ljuset kommer in.

Daniel Hafner, präst i Huddinge, är barnbarn till Werner Koch som under 1940-talet var präst i den tyska Bekännelsekyrkan och en aktiv motståndare till nazismen. I bokens förord knyter biskop Mikael Mogren an till detta: ”I grunden för nazismen finns föraktet för svaghet.

För Daniel Hafner är det tvärtom. Berättelserna i boken visar gång på gång hur kraften fullkomnas i svaghet. Daniel Hafner förmedlar en insikt som vår tid behöver: Skatten ligger i bräckliga lerkärl”.

Pelle Söderbäck

Fakta: Bok

Skatter i lerkärl

Daniel Hafner

Argument förlag