Patriark Kirill gör Pridereklam

Jonas Eek opinionschef
STOCKHOLM 20150727 Nu drar Stockholm Pride igång. Festivalen invigs officiellt på onsdag men redan nu finns ett program och man kan se spår på stan. Flaggorna över stadion är hissade. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370 Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Om det är Pride som är ett av ryssarnas stora problem är vi nog många som i år kan tänkas gå i en parad.

Nöden är uppfinningarnas moder. Och somliga är verkligen kvicktänkta. Som Ulla-Karin Moberg, bland andra. Hon har lämnat in ett medborgarförslag till Göteborgs kommun om att byta namn på den gata där ryska konsulatet ligger. Enligt Mobergs förslag bör gatan utanför byggnaden byta namn till ”Zelenskys gata”, uppkallad efter Ukrainas president. Från olika håll i världen rapporteras om liknande initiativ och även i Stockholm har ett sådant förslag lämnats in avseende den gata som leder fram till Rysslands ambassad.

En helt annan typ av kreativitet gav Moskvapatriarken Kirill uttryck för i sin predikan härom söndagen. Kirill tycktes mena att kriget delvis hör samman med Pride. Han menar att konflikten står i valet mellan västerländska regeringar och de ryskstödda grupperna i Ukraina och, enligt uppgift, sa Kirill: ”Prideparader är utformade för att visa att synd är en variant av mänskligt beteende. Du måste ha en prideparad för att kunna gå med i klubben tillsammans med dessa (väst)länder” (KT 7/3).

Moskvapatriarkens uttalande är naturligtvis på alla sätt häpnadsväckande. Men det illustrerar också en uppfinningsrikedom, eftersom det blir till ofrivillig reklam för kommande Pridearrangemang. För om det är Pride som är ett av ryssarnas stora problem är vi nog många som i år kan tänkas gå i en parad. Och om det är festivaler av denna typ som Ryssland bekämpar innebär det att de blir till manifestationer mot den typ av totalitärt förtryck som Kirill uppenbarligen fortsatt håller fast vid.

Så – håll utkik: West Pride i Göteborg i juni och Stockholm Pride i augusti. Hoppas bägge paraderna tar svängen runt Zelenskys gata.

Jonas Eek

Taggar:

Ortodoxa kyrkan

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.