Besked i tvisten mellan Ronneby pastorat och länsstyrelsen

Gravsten tvist Ronneby

Förvaltningsrätten i Växjö har gett rätt till Ronneby pastorat att ta bort nio gravstenar men beslutet kan överklagas. Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT 

Den 3 juli kom beslut i gravstenstvisten mellan Ronneby pastorat och länsstyrelsen. Förvaltningsrätten i Växjö ger pastoratet rätt att avlägsna nio gravstenar. Men domen kan komma att överklagas. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Gravsten tvist Ronneby

Förvaltningsrätten i Växjö har gett rätt till Ronneby pastorat att ta bort nio gravstenar men beslutet kan överklagas. Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT 

Den rättsliga tvisten mellan Ronneby pastorat och länsstyrelsen tog sin början när myndigheten överklagade det beslut som tagits gällande nio gravstenar i pastoratet. Nu har förvaltningsrätten i Växjö gett pastoratet rätt i frågan men ännu kan domen överklagas, rapporterar BLT. Från det att rätten beslut meddelades har länsstyrelsen tre veckor på sig att överklaga förvaltningsrättens beslut.

Anhöriga ville ta bort dem

Gravstenarna togs bort mellan år 2020 och 2023 på anhörigas begäran. Sex av dem fanns på kyrkogården i Bredåkra, två i Bräkne-Hoby och en i Eringsboda. 

Parterna har haft olika uppfattningar om hur det får göras i frågan. Länsstyrelsen menar att alla gravstenar är skyddade som en del av samhällets kulturhistoriska värde och man vill att det värnas om kyrkogårdsmiljön som skulle påverkas om gravstenar tas bort. Kyrkan hänvisar däremot till  begravningslagen och menar beslutet om gravstenarna var på pastoratets bord.

Nu har förvaltningsrätten alltså gett besked att den går på pastoratets linje i sin bedömning. Därmed anses avlägsnandet omfattas av begravningslagen och inte av länsstyrelsens tillsyn.

Kommer fortsätta agera på samma sätt

Magnus Nässtorp som är kyrkogårdschef i Ronneby pastorat ser beslutet som en bekräftelse på att beslutet var rätt. 

-Vi har fått hjälp juridiskt och därför har vi hela tiden trott att vi har gjort rätt och att jag har tolkat begravningslagen korrekt gällande borttagning av gravstenar och det tyckte förvaltningsrätten också, säger han till Kyrkans Tidning.

Hur kommer ni resonera framöver?

-Jag fortsätter att agera så som jag har gjort. Det är inte så jättemånga som önskar borttagande av sten men när det önskas säger jag att de fortfarande måste vara gravrättsinnehavare över gravplatsen.

När det kommer en sådan önskan görs det en koll att att det inte finns en markering om att det finns ett kulturvärde.

-Finns det inte en sådan markering så anser jag att vi kan tillåta ett sådant borttagande. 

Hur bra är det att gamla gravstenar försvinner - kommer inte kyrkogårdarna att förändras för alltid?

-Det är därför som länsstyrelsen tryckt på men jag anser att de har gått för långt när de går in på privata gravplatser där du äger gravplatsen och det inte finns ett kulturvärde. Vi är duktiga inom min förvaltning på att bedöma kulturvärden. Vi märker upp dem. Alla återlämnade gravstenar som tillhör oss låter vi stå kvar.

Återbruk som funkar bra

I det uppmärksammade fallet med de nio gravstenarna handlade det om privatägda gravstenar vilket enligt honom alltså är en förutsättning för att kunna avlägsna dem. Magnus Nässtorp nämner även det återbruk som innebär att kyrkogårdsförvaltningen ber att få tillbaka stenar som tagits bort. 

-När det sedan kommer nya gravplatser kommer folk och tittar på en sten hos oss. Den funkar jättebra. Det är många som tar de stenarna. Då kommer de tillbaka till kyrkogården. Så just att vi tömmer kyrkogården, så är det inte längre.

Samtidigt har han förståelse för den linje som länsstyrelsen driver.

-Det fanns mindre pastorat där det plockats bort för mycket och det sparats en obelisk på en gräsplätt. Men vi måste vara tydliga med var gränserna går och ha en god kommunikation med varandra. Det har vi med länsstyrelsen i Blekinge.