En enkel, daglig och meditativ ljusliturgi som en del av svaret

Gunnar Hillington Kvist Präst, inriktning andlig fördjupning och gudstjänst
En kyrka som är upplyst alla dagar 18.18 är en kyrka som märks, det sprider sig. Foto: Lars Rindeskog

Varje dag, året runt, ringer klockorna i vårt pastorat. Alltid samma tid – 18.18. Det som då formas i kyrkan är en enkel meditativ ljusliturgi, som kan beskrivas med ord som: tystnad – andlig läsning – musik – ljuständning.

I koret finns Frälsarkransens pärlor utspridda och man tänder och placerar sitt ljus vid den, eller de, pärlor man vill. I koret finns även Vänskapens ikon samt en Månadens bild. Påskljuset är tänt, den som vill kan knäfalla en stund vid altarringen.

Månadsbilden utgår från en idé om ett förenklat kyrkoår, där varje månad lånar tema från sin största söndag/helgdag (en idé jag tidigare presenterat på deb­attplats i KT). Bilderna målas av ljusliturgins artist in residence.

Vilka kommer? Alla tycks hitta hit, faktiskt. Liten som stor hittar dagar när det känns viktigt att komma till kyrkorummet. Det tänds ljus vid födelse­dagar, namnsdagar och bröllopsdagar. Vi ser nyblivna föräldrar tända ljus och ibland en och annan nybliven morfar, farmor, faster eller fadder. Ett fint inslag är att många vill tända ljus på sin egen dopdag och det har till och med börjat dyka upp diakoner och präster som tänder ljus på sin vigningsdag, ja varför inte?

I ljusliturgin verkar det ena ge det andra. Och en kyrka som är upplyst alla dagar 18.18 är en ­kyrka som märks, det sprider sig!

Vi ser en växande skara som vill inleda helgen på fredagar 18.18, för andra har det blivit ett sätt att vandra in i sommarlov, sportlov och semestertider. ­Eller som avstamp inför en resa, för att markera ett fattat beslut eller efter ett svårt, eller efterlängtat, besked. Tack vare den dagliga ljusliturgin hittar än fler till sin kyrka också vid jul och påsk. Och vi märker av såväl FN-dagen och Världsmiljödagen som Earth Hour och Förintelsens minnesdag – ljusen lyser i Guds hus.

Tystnaden och den andliga läsningen är idéer från den anglikanska kyrkans handbok. Musiken kan vara av exempelvis Duke Ellington, psalmen kan vara två verser av Guds kärlek är som stranden och som gräset. Kyrkan är alltid öppen såväl innan som efter ljusliturgin.

Vi är flera anställda som olika ­dagar arbetar med ljusliturgin tillsammans med volontärer. Vi har alla märkt hur stunden är fylld av koncentrerad närvaro. Det lyssnas djupt till bibeltext, andlig läsning och den korta reflexionen. Tystnaden är trygg, den är fördjupad samhörighet med varandra och Gud. Det är på riktigt!

Tystnaden är trygg, den är fördjupad samhörighet med varandra och Gud. Det är på riktigt!

Pastoratets förtroendevalda och anställda säger nu att det är hur naturligt och självklart som helst att komma till kyrkan, ljusliturgin uppskattas. Man vet varför man kommer och lämnar sin kyrka berikad av stunden. Tipsar gärna andra och, tror jag, är lite stolta…

Ljusliturgin är som ett skyltfönster – visar att i kyrka och kristen tro finns en väg mot nästa dag, mot framtiden.

Vid en fikastund sa en av pedagogerna att det vore toppen om kyrkan också var öppen för en minimorgonbön varje dag 08.08. En av diakonerna framhöll då ­genast att vi i så fall borde ha ­kyrkan öppen varje natt 03.03, för alla som känner sig vilsna i natten. De kan ju vara lite jobbiga, diakonerna, lite som Jesus från Nasaret. Kyrkorådets ord­förande sa då inspirerat och i lätt desperation, att det kanske var lika bra att ha kyrkan öppen dygnet runt. Varför inte, om kyrkan är Guds hus – varför låser vi den?

Om du läst så här långt och undrar i vilket stift detta pastorat ligger är det nu tid att säga som det är. Det ovan berättade är mina tankar och min egen längtan, en skiss. Kanske också ett troligt framtidsscenario, så kan det vara. Men inte sjösatt, i alla fall inte i sin helhet.

Joel Halldorf skriver i en debatt i Expressen att kyrkor i dag kämpar med frågan: ”Hur kan den kristna tron få naturliga konturer i liv och gemenskap, utan att det blir krystat eller tillkämpat?

Kan en enkel, daglig och meditativ ljusliturgi vara en del av svaret?

Jonas Eek skriver i Kyrkans Tidning om kyrkans krisarbete, som inte självklart kommer kunna fortsätta i kyrkorum som för allt fler förblir okända rum. Eek betonar vikten av att kyrkans mötesplatser, också mellan kriser, blir angelägna för än fler.

Kan en enkel, daglig ljusliturgi – tillgänglig för många – som också rymmer glädje, förundran, hopp och tacksamhet vara en del av svaret?

Ännu är det berömda fönstret öppet, många i vårt land har stort förtroende för kyrka och kyrkorum. En gåva att ta till vara – skulle du vilja prova?

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.