Filmerna du måste se i påsk

Påskfilmer

Reporter Matilda Ljungkvist har betygsatt påskens filmer. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkans Tidnings reporter tipsar om filmerna du måste se i påsk för att komma i stämning. Här finns alltifrån klassiker till relativt nya filmer att njuta av till påskägget.

Kristi sista frestelse (1988)

Betyg:

påsk filmMartin Scorseses film med Willem Dafoe som Jesus och Harvey Keitel som Judas är baserad på Nikos Kazantzakis roman Kristi sista frestelse från 1952Det är en tvivlande, självupptagen och stundtals ganska osympatisk Jesus som porträtteras. Här utforskas möjligheten att Jesus klättrar ner från korset och i stället väljer att leva ett liv som en vanlig människa, vilket väckte en del uppståndelse när filmen kom.

Kristi sista frestelse är två timmar och 45 minuter som kräver ganska mycket av tittaren. Många scener är långa och utdragna, så det är bra att inte vara stressad eller trött när man ser den.

påsk film

 

 


 

 

 

 

The Passion of the Christ (2004)

Betyg:

påsk film

Utspelar sig från sista måltiden till korsfästelsen och stort fokus läggs på den blodiga hanteringen av Jesus kropp. Regissör Mel Gibson har inte sparat in på tortyrscenerna eller på slowmotion-effekterna. James Caviezel som spelar Jesus är tillslut nästan oigenkännlig. Det är verkligen ingen mysfilm att slå sig ner framför med påskägget. Utan en koncentrerad skildring av Jesus sista tolv timmar i livet, som det är svårt att väja för.

För fans som sett fram emot uppföljaren The Passion of the Christ: Resurrectio tycks den långa väntan snart vara över.  Senaste budet från Mel Gibson var att inspelningen ska börja nu under 2023.

påsk film

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risen (2016)

Betyg:
påsk film


Inleds vid korsfästelsen och skildrar dygnen efter uppståndelsen från en romersk soldats perspektiv. Clavius (Joseph Fiennes) får i uppdrag att hitta Jesus kropp efter att den försvunnit från graven. Med grymma metoder letar han bland Jesus anhängare för att hitta kvarlevorna som han är övertygad om stulits av lärjungarna. Men det han hittar när han väl når fram förändrar honom för alltid.

Det är en annorlunda, lite långdragen berättelse med detektivinslag som inte kräver alltför mycket tankeverksamhet. Passar trötta påskdagar utan vårsol.

påsk film

 

 

 

 

 

Life of Brian (1979)

Betyg:
påsk film


För den som önskar sig mer trams än spektakulära draman om Jesus liv i påsk är Monty Pythons Life of Brian ett säkert kort. Brian föds samma dag som Jesus, i ett hus bredvid stallet. Han vill vara en del av motståndsrörelsen mot romarna men blir motvilligt en messiasgestalt och korsfäst.

Alla inslag i den klassiska 70-talssatiren har inte åldrats väl, här finns blackface och drivs med talfel. Men det är ändå mycket som håller och det känns befriande med skämt som inte vill mer än att vara just roliga.

påsk film

 

 

Så som i himmelen (2004)

Betyg:
påsk film


För den som är sugen på en film om en Jesusfigur i lite mer bekant miljö fungerar Kay Pollaks succéfilm om dirigenten Daniel (Michael Nyqvist) som efter ett sammanbrott återvänder till sin uppväxtby i Norrland. Han blir frälsaren som står upp mot överheten (kyrkoherden) och offrar sig för att medlemmarna i bygdens kyrkokör ska kunna förlösas och bli till hela versioner av sig själva. Det är en hjärtevärmande film om vikten av att våga lägga sig i varandras liv.

påsk film

 

 

 

 

 


Jesus Christ superstar (1973)

 Betyg:
påsk film


Norman Jewisons filmatisering av Andrew Lloyd Webbers klassiska rockmusikal bjuder på en del allvar, men mest glädje. Judas (Carl Anderson), Maria Magdalena (Yvonne Elliman) och de andra anhängarna följer Jesus (Ted Neeley) under hans sista veckor i livet. Ankellånga särkar blandas med 70-talsmode och musiken är så medryckande att även någon som inte hört den förut nog snabbt vill gunga och sjunga med. Perfekt att slå sig ner framför, eller att ha på i bakgrunden, för att höja påskstämningen.

påsk film

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Bianca Maria Barmen
Om man vill se en verkligt bra och vacker film i påsktiden: se Pasolinis Matteusevangeliet!