Se upp för det här när du ska gå ur Svenska kyrkan

Blankett för att gå ur Svenska kyrkan

Blankett för att gå ur Svenska kyrkan finns att ladda ner på svenskakyrkan.se.

 Foto: Foto: Marcus Gustafsson

Gå ur Svenska kyrkan och spara tusenlappar. Med den uppmaningen vill ett antal aktörer tjäna pengar på något som är helt gratis. Kampanjer och bluffakturor har lett till en ström av anmälningar till Konsumentverket.

Ett av flera företag med affärsidén att hjälpa till att gå ur Svenska kyrkan är Accord Alliance Ltd som bland annat står bakom sajteterna kyrkskatt.se och kyrkoskatten.se. Tidigare har bolaget marknadsfört sina tjänster genom att skickat ut mass-sms som inleddes: ”Ett tips från en vän…”. På sajterna erbjuds hjälp med att gå ur Svenska kyrkan. Något som är helt gratis om man hör av sig direkt till församlingen. Företaget tagit strax under 400 kronor för tjänsten.

- De här tjänsternas affärsidé är naturligtvis ingenting som vi uppmuntrar, har Martin Larsson, på Svenska kyrkans kommunikationsavdelning, tidigare sagt.  

Hur går man ur kyrkan gratis?

De skäl för att gå ur Svenska kyrkan som brukar anges på de aktuella sajterna är ekonomiska ("du vill eller kan inte ge dina pengar till Svenska kyrkans verksamhet"), religion ("du är inte troende kristen eller intresserad av kyrkans aktiviteter") och missnöje ("du ogillar hur organisationen Svenska kyrkan drivs eller hur de spenderar pengar"). 

Ett medlemskap i Svenska kyrkan avslutas genom att man skickar eller lämnar ett brev till sin församling. Brevet behöver man alltid underteckna själv, det fungerar inte med bank-id. 

På Svenska kyrkans hemsida finns information och utträdesblanketter som kan laddas ned. Vill man inte använda blanketten kan man skriva en egen anmälan om utträde. Den måste innehålla personnummer, för- och efternamn, adress och vara egenhändigt undertecknad.

Prenumerera på Kyrkans Tidning

Sms från företag som tar betalt för hjälp med att gå ur Svenska kyrkan.

En SMS-kampanj från ett av de företag som tar betalt för att hjälpa till att gå ur Svenska kyrkan väckte många reaktioner. 

 Foto: Foto: Marcus Gustafsson

Fakta: Som medlem i Svenska är du med och stödjer

  • kyrkans öppna förskola där små barn och deras föräldrar kan mötas
  • gemenskapsträffar för äldre
  • ett rikt musikliv med körer och musiker
  • underhållet av våra kyrkobyggnader.

Du är också med i en församling som

  • vill förmedla hopp till den som drabbas av sorg och smärta
  • vill vara med och uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner
  • tillsammans med andra goda krafter vill vara med och bygga ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.

Källa: Svenska kyrkan

Vad förlorar man på att gå ur Svenska kyrkan?

På hemsidan framgår även att största delen av avgiften går till den lokala församlingen, den verksamhet för till exempel äldre som bedrivs där och underhåll av kyrkobyggnaderna.

Många som funderar på att gå ur Svenska kyrkan undrar också hur utträdet påverkar begravning och vigsel.  Den som inte är medlem i kyrkan har inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad. Vill man ha en kyrklig vigselceremoni måste någon i paret vara medlem i Svenska kyrkan.

Inte förbjudet ta betalt

Det är inte förbjudet att ta betalt för något som är gratis hos en myndighet, eller som i det här fallet Svenska kyrkan. Men enligt Konsumentverket (KO) måste det framgå tydligt att tjänsten kostar pengar och att man inte köper tjänsten från myndigheten.

KO genomförde granskningar av bolaget bakom kyrkskatt.se, under både 2018 och 2020. De tillsynsärendena avslutades eftersom bolaget gjorde vissa ändringar för att möta kraven.

Konsumentverket har fått ta emot många anmälningar mot Accord Alliance Ltd.

Konsumentverket har fått ta emot många anmälningar mot Accord Alliance Ltd. Foto: TT

Accord Alliance Ltd står även bakom sajterna skattamindre.se och mindreskatt.se

När Kyrkans Tidning tidigare frågat Accord Alliance Ltd varför de fakturerat 369 kronor för att gå ur Svenska kyrkan när det är gratis att göra det, fick vi följande mejlsvar:

- Vi utför en tjänst, det mest naturliga är att man tar betalt för det arbete man utfört. Varför tar en däckfirma betalt för att byta däck, när man kan göra det "gratis" själv?

Med tillägget:

- Är du på riktigt så dum att du ställer denna kommunistiska fråga, eller provocerar du bara?

Anmälningar ökade igen

Under kyrkovalshösten 2021 ökade återigen antalet anmälningar mot bolaget hos konsumentverket.

Då handlade det om om fakturor som skickats till personer som uppgett att de inte beställt tjänsten och utan att någon beställningsbekräftelse först skickats ut. Vissa personer hade besökt bolagets hemsidor, men utan att beställa något, innan fakturan landade. Andra menar att de aldrig besökt webbplatserna.

Att kräva betalning för varor eller tjänster som inte har beställts utgör aggressiv och otillbörlig marknadsföring i strid med marknadsföringslagen.

Bolaget hävdar att beställningsbekräftelser skickats i samtliga av de 15 ärendena. I sitt yttrande till KO anklagade bolaget flera av anmälarna för att ljuga och beskrev vissa av sina kunder som ”förvirrade” och ”otrevliga”.

"Konsumentverket trakasserar"

I sitt yttrande skrev Accord Alliance att 15 ärende bara är ”några promille” av de tiotusentals beställningar bolaget haft under kyrkovalåret 2021:

”Det måste ni ha förståelse och hänsyn för. Dessutom så talar de flesta utav dessa enligt oss inte ens sanning utan vägrar ta ansvar för sina egna handlingar!”

Bolaget skriver vidare:

”Återigen så vill vi be konsumentverket att sluta trakassera oss utan någon anledning. Och vi är beredda att ta till rättliga åtgärder ifall detta inte upphör.”

Avslutat ärende

Ärendet avslutades i juni 2022 efter att Accord Alliance på grund av synpunkter från Konsumentverket genomfört vissa ändringar av ångerrätten och sin annonsering. Bolaget kunde styrka att det fanns avtal med konsumenterna, men myndigheten ansåg ändå att företaget kan behöva se över sina rutiner ytterligare för att säkerställa att endast konsumenter som faktiskt haft som avsikt att ingå avtal med bolaget faktureras.

Ett medlemskap i Svenska kyrkan avslutas genom att man skickar eller lämnar ett brev till sin församling.

 Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Fakta: Så går man ur Svenska kyrkan

Du avslutar ditt medlemskap genom att skicka eller lämna ett brev till din församling. På svenskakyrkan.se finns en blankett att skriva ut och sedan skicka den per post.

Om du inte vill använda blanketten kan du skriva en egen anmälan om utträde. Den måste innehålla personnummer, för- och efternamn, adress samt vara egenhändigt undertecknad.

Du behöver alltid underteckna ditt brev själv. Det räcker inte att skriva under digitalt för att gå ur Svenska kyrkan.

Du kan också boka ett möte med kyrkoherden i din församling, och där tala om att du vill lämna kyrkan.

Här hittar du enkelt vilken församling du tillhör

Om du inte är folkbokförd i Sverige ska anmälan om utträde ur Svenska kyrkan lämnas till den församling som du har nära till.

Om Svenska kyrkan i utlandet har en församling där du är bosatt kan du även kontakta den församlingen med dina frågor om medlemskap.

När du har anmält utträde ska du få en skriftlig bekräftelse från församlingen.

Du är givetvis varmt välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka våra kyrkor även efter ditt utträde. Och du är alltid varmt välkommen tillbaka som medlem om du så önskar.

Församlingen behöver din blankett senast 1 november.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Vad gäller för begravning om man går ur Svenska kyrkan

Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Alla som betalar begravningsavgift i Sverige har självklart rätt till gravsättning. Den som inte är medlem i Svenska kyrkan kan ha en begravning enligt ett annat trossamfunds ordning eller en borgerlig begravningsceremoni med eller utan begravningsförrättare. Man kan också välja att inte ha någon begravningsceremoni alls i samband med gravsättningen. 

Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.

Källa: Svenska kyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Yvonne Lehman
Har beställt blankett om att gå ur svenska kyrkan men inte fyllt i och skickat in för jag har nog ångrat mej.Har fått räkningar från Accord Alliansen Ltd.Har mailat dom att jag inte vill gå ur.Nu har dom skickat räkningen till kronofogden.Hjälp mej snälla.Ska jag tvingas gå ur kyrkan bara för att jag måste betala??!!
Redaktionen

Yvonne, finns det en konsumentvägledning i din kommun? Ta kontakt med dem så kan de hjälpa dig med fakturafrågan. När det gäller ditt medlemskap hjälper din församling dig gärna.