Här ska "den glada kristendomens fest" hållas

Härlig är jorden kallas folkkyrkofesten som firas i Falun. Musik, kultur och ansvaret för skapelsen står på programmet. Foto: Skärmdump Svenska kyrkan

En fest som förmedlar den glada kristendomen. Så beskriver biskop Mikael Mogren folkkyrkofesten Härlig är jorden.

Lördagen den 9 september blir det folkkyrkofest i Falun med konserter, utställningar och barnaktiviteter. Västerås stift står bakom festivalen som heter Härlig är jorden och initiativtagaren biskop Mikael Mogren berättar varför festen firas just i Falun.

– Falun är en stad som kan festivaler. Här hålls VM i skidor och en folkmusikfestival. Falun är Sveriges München. 

Inspirationen kommer från tyska folkkyrkofester som kan locka upp till en halv miljon besökare. Liksom i Tyskland vill stiftet förmedla till Sveriges befolkning att Svenska kyrkan står mitt i samhället.

– Många har bilden av att religion är ute i kanten, men vår kristna tro är mitt i samhället och inkluderar alla. Det här blir den glada kristendomens fest! Folkfesten blir ett instrument för att vara folkkyrka, säger biskopen. 

Klimatet och bön

Men det finns också ett annat spår. Parallellt med det inre klimatet där bön och tillbedjan står i fokus, kommer festivalen också att lyfta det yttre klimatet och stora samhällsfrågor.

Mikael Mogren

– Vi vill lyfta det gemensamma ansvaret för jorden – därav namnet på festen. Vi vill väcka förundran och kraft och visa vilka viktiga frågor vi har att ta tag i med glädje och allvar. 

Härlig är jorden kommer att bjuda på gudstjänster, utställningar, vandringar, konserter, körsång, föreläsningar och upplevelser för alla åldrar.

Dala pride

Mikael Mogren hoppas att det både kommer busslaster med tillresta och Faluns eget folk till folkkyrkodagen. 

– Vi vill ge bilden av att vi är det glada öppna kyrkan som räcker Guds kraft till folket. Det behövs mer än någonsin på grund av andra krafter i samhället. Vi hoppas på en stor tillströmning.

Hur har ni tänkt kring säkerheten?

– Vi har haft möten och samtal och följer noggrant restriktionerna av myndigheterna.

Ett särskilt inslag är verket Gaia, av den brittiska konstnären Luke Jerram, som ställs ut i Falu Kristine kyrka. Konstverket är en jordglob av glas som syftar till att ge betraktaren nya perspektiv på skapelsen och en känsla av ansvar.

Festivalen är gratis och alla är välkomna, även långväga gäster, säger biskop Mikael Mogren.

Samtidigt med festivalen den 9 september hålls också Dala pride i Falun.

Fakta: Härlig är jorden

  • Hålls den 9 september i Falun.
  • En folkkyrkofest för att visa att Svenska kyrkan står mitt i samhället.
  • Artister som uppträder är bland andra Tusse, Marit Bergman och Maxida Märak.

Taggar:

Klimat Pride

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Peter Nilsson
Kul idé! Men varför lägga det på samma dag som Dala Pride som kommer att dra all medieuppmärksamhet till sig? Stort frågetecken för uppgiften om tyska folkkyrkofester som lockar en halv miljon deltagare till sig. Var någonstans?Katolska eller protestantiska?