Beslut: Här blir prästernas kläder könsneutrala

Ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, biskop Kaisamari Hintikka, specialmedarbetare Elina Hellqvist och sakkunnig Timo-Matti Haapiainen har på sig några av de alternativ som en präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kan välja på  när de ska klä sig i festdräkt. Foto: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Klädkoden för präster i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har blivit könsneutral. Det har biskopsmötet beslutat. "Alla får välja den klädsel som är mest naturlig för dem" säger biskopsmötets teologiska sekreterare.  

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har beslutat att män och kvinnor får bära likadana prästkläder. Biskopsmötets klädkod för präster och lektorer har uppdaterats och är numera könsneutral. 

– Anvisningen för prästernas ämbetsklädsel ger större valfrihet för prästernas klädsel. Kön avgör inte längre hur en präst får klä sig, utan alla får välja den klädsel som är mest naturlig för dem, säger Anna-Kaisa Inkala, biskopsmötets teologiska sekreterare.

Hon berättar att biskopsmötet höll en lång debatt i frågan innan mötet kunde fatta ett beslut. 

Kaftan kan öka i popularitet bland kvinnor

Klädkoden, den nya likväl som den tidigare versionen, innehåller rekommendationer för hur präster i tjänst ska vara klädda till vardags, vid högtidliga tillfällen och i gudstjänsten. 

Anna-Kaisa Inkala tror att de nya klädkoderna kommer att leda till att fler kvinnor väljer kaftan, men säger att ingen behöver införskaffa några nya kläder för att kunna följa anvisningarna. 

– Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har länge utfärdat instruktioner om hur präster ska klä sig. Riktlinjer har dock alltid bara varit rekommendationer, inte förordningar. Det är viktigt att prästen identifieras som präst genom sina kläder. Kläder främjar också prästerskapets sammanhållning, säger sekreteraren om varför man har klädkod.  

Anna-Kaisa Inkala säger att alla präster i Evangelisk lutherska kyrkan i Finland förväntas följa anvisningarna, men att det inte finns några specifika åtgärder om man inte gör det. Varje biskop kan dock ge sina präster vidare instruktioner om biskopen anser att det behövs.

Stiften som styr prästens klädsel i Sverige

Svenska kyrkan har inget nationellt regelverk som styr prästernas ämbetsklädsel, berättar Anders Blomquist, lärare i pastoralteologi och liturgik på Svenska kyrkan utbildningsinstitut. Istället har stiften egna regelverk som styr hur prästens tjänstedräkt, kaftan och elva, ser ut. 

I vissa stift, som till exempel Skara stift, är regelverket könsbundet, med en anvisning för män och en annan anvisning för kvinnor. I andra stift är anvisningen könsneutral. 

Hur en svenskkyrklig präst ska gå klädd i tjänst till vardags är i några stift reglerat i codex ethicus, men i andra finns inga krav på att bära till exempel prästskjorta med frimärks- eller rundkrage. Däremot säger Anders Blomquist att präststudenter får rekommendationen att bära prästskjortan. 

– Den påminner oss om att vi är i tjänst, i församlingens tjänst. Det är lämpligt att ha den för det är en identifikation. Du som präst ingår i ett ämbete och vi har ingen legitimation, utan jag tycker att man bör ha prästskjortan. Det är så man ser att vi är präster, säger Anders Blomquist.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Karin Janfalk
Märkligt att det i Sverige finns kvar könsbundna klädkoder. 2009 kom ju könsidentitet och könsuttryck med i diskrimineringslagstiftningen vilket bland annat innebär att det inte går att kräva speciell klädsel utifrån kön.
Gäst
Som Janfalk redan kommenterat så är detta ett avslöjande om diskriminerande enligt den heliga svenska staten, och dess lagar. Även enligt kristen tradition kan att behandla döpta olika vara i strid med Paulus utläggning av vad som i förstatlig tid kallades helig skrift