Kyrkans Tidnings redaktionschef Brita Häll har avlidit

Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Brita Häll, Kyrkans Tidnings redaktionschef och kultur- och teologiredaktör, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hon blev 57 år gammal.  Närmast sörjande är maken Jan och döttrarna Klara och Ida.

Brita ville först bli operasångerska, men i yrkeslivet tog kärleken till det skrivna ordet och journalistiken över. I slutet på 1980-talet kom hon som praktikant till Kyrkans Tidning. Rätt plats för en redan då duktig skribent, med bakgrund i Kyrkans ungdom och uppväxtstaden Skellefteås församlingsliv.

Efter Journalisthögskolan var Brita snart fast anställd på Kyrkans Tidning. Med undantag för några utflykter, bland annat en period som producent för Sveriges radios Människor och tro, var hon tidningen trogen.

Brita började som nyhetsreporter och fick snart ansvarsfulla och arbetsledande roller. Under många år var hon en del av redaktionen för livsfrågemagasinet Amos, som lästes i hundratusentals svenska hem. Hon hade en viktig roll i satsningen på den prisade kulturtidskriften Existera och var även en respekterad och klarsynt ledarskribent i Kyrkans Tidning. Bara för att nämna något av allt hon hann med.

Med sin kompetens, trygghet och passion för tidningsmakande, kom Brita under åren att bli Kyrkans Tidnings själ och hjärta.

Vi är många tidigare och nuvarande medarbetare som har anledning att känna tacksamhet. Brita har med stort tålamod lotsat den ena efter den andra, från praktikanter till chefredaktörer, till att bli en del av den tidning hon var så stolt över. 

I Britas ögon var läsarna värda det allra bästa. ”Vad skulle Brita tycka om det här?” är en fråga vi aldrig kommer att sluta ställa oss på redaktionen, för att fortsätta leva upp till den höga kvalitet Brita var en garant för. 

Själv var hon en enastående skribent och en fantastisk redaktör – en av mediavärldens bästa. Kunskap och kreativitet är en oslagbar kombination, som Brita personifierade.

Sitt livs kärlek Jan träffade Brita tidigt. En dikt fick henne att bestämma sig. Kunde någon skriva sådana dikter, hade han redan vunnit hennes hjärta. Som hon själv uttryckte det var Jan hennes klippa, livet igenom, och tillsammans fick de Klara och Ida, gränslöst älskade.

Under intensiva och ofta sena timmar på en tidningsredaktion kommer man varandra nära. Vi är glada och tacksamma över att fått vara Britas vänner. Klokhet, humor och en helt unik blandning av värme och integritet gjorde henne till en person som betytt mycket för många.  Även om Brita inte var den som tog mest plats i sociala sammanhang, var hon ofta den som gjorde störst intryck.

Vi kommer att sakna Brita på många sätt. Som hårt arbetande och briljant kollega och som god och omtänksam vän. Att vara tillsammans med Brita, var att vara en del av ett gott samtal som aldrig väjde för de stora och svåra frågorna.  

Och någon gång, mot arbetsdagens slut, kunde vi få höra hennes skolade och vackra sångröst ljuda över redaktionen.

Vänner och kollegor på Kyrkans Tidning
genom Inger Wallin, chefredaktör

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kent Wisti
Brita var så viktig på så många sätt. Under min egen resa till präst och i relation till Svk var Amos oerhört viktig. Hon var väldigt kunnig och hederlig som journalist. En varm humor och alltid en glädje de gånger våra vägar korsades.