Ungdomsrådgivarna är biskopens ögon och öron

Julia Söderqvist och Sebastian Thuring Nilsson, två av Västerås stifts  fyra ungdomsrådgivare var med på kyrkomötet. Foto: Marcus Gustafsson.  

Julia Söderqvist, 17, och Sebastian Thuring Nilsson, 15, är två av Västerås stifts ungdomsrådgivare. De var på plats på kyrkomötet för att vara bollplank åt biskop Mikel Mogren.

– Vår roll är främst att vara Mikaels ögon och öron. Vi kommer med våra synpunkter på de olika frågorna utifrån hur vi som ungdomar tänker, säger Julia Söderqvist.

Kul med åsikter

Både hon och Sebastian Thuring Nilsson är på kyrkomötet för första gången. De säger att det är kul och lärorikt att lyssna på debatterna och samtala med deltagarna.

– Det finns många åsikter och det tycker jag om. Vissa saker kan man hålla med om och andra inte. Men det är kul att veta hur folk tänker, säger Julia Söderqvist.

När Kyrkans Tidning träffar rådgivarna har de hunnit lyssna på debatten om skogsbruket och båda var förvånade över att kyrkan äger över 400 000 hektar skogsmark.

– Jag visste att kyrkan ägde skog, men inte att det var så mycket, säger Sebastian Thuring Nilsson.

Satsa på unga vuxna

Rådgivarna följde också med intresse debatten om hur medlemstappen skulle kunna motverkas.

–  Jag tror man ska satsa mer på familjer och få in barn i kyrkan få dem att växa upp där, säger Julia Söderqvist.

–  Som barn har du ungdoms- och barngrupper, men sedan försvinner det. Som ung vuxen finns inte så mycket att göra, säger Sebastian Thuring Nilsson.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.