Så ska Svenska kyrkan stötta unga med psykisk ohälsa

Svenska kyrkan

Prästen Marit Norén har varit involverad i projektet som metodutvecklare. Enligt henne är materialet efterlängtat. Foto: Gustaf Hellsing. Upphovsperson till illustrationen: Johanna Karlsson, Xtractor.

Svenska kyrkan lanserar i slutet av april ett material för att på ett enkelt sätt kunna prata om psykisk ohälsa i grupper med unga människor. Det heter Meningen med mig och syftar till att ge unga människor stärkt livsmod och bättre verktyg att klara av livet.

Den 26 april blir materialet som ska vägleda vuxna i samtal med unga om psykisk ohälsa tillgängligt. Det är till för alla som har någon form av ledande position för ungdomar - allt från församlingspedagoger och ungdomsledare till lärare i skolan och på ungdomsmottagningar.

Fler känner att livet är meningslöst

Tillsammans med unga och pedagoger i Västerås stift har Christina Lloyd som är psykoterapeut och doktor i religionspsykologi och existentiell hälsa utvecklat materialet under några år. För drygt ett år sedan kom förfrågan till kyrkokansliet att paketera, göra färdigt och sprida materialet på nationell nivå. Prästen Marit Norén, i sammanhanget metodutvecklare, säger att materialet är efterlängtat:

- I alla kyrkor och där man möter unga människor i övriga samhället, signaleras att de mår psykiskt dåligt. Så för tre år sedan tog Västerås stift kontakt med Christina Lloyd för att jobba fram ett material som kan användas i grupper med unga för att samtala om hur de ska få verktyg för att hantera livets utmaningar, säger Marit Norén.

I en undersökning som gjorts av analysföretaget Kairos future framgår att en fjärdedel av svenskarna beskriver sina liv som meningslösa. Siffran har ökat markant på tjugo år -  från 6 procent 2003 till 24 procent i år. Bland män är siffran så hög som 35 procent. Känslan meningslöshet är alltså vanligare än man kanske kan tro.

Enkelt att använda

Idén med Meningen med mig, berättar Marit Norén, är att det ska vara självinstruerande. Att en ledare ska kunna använda det med en grupp utan att ha utbildning specifikt för materialet. Materialet består av bilder och en ledarhandledning. Som ledare tar man del av en introduktion före kursstart.

- Innehållet baseras på samtalsfrågor och övningar såsom självskattningsfrågor, livssyn, familjesituation, vad är heligt för dig, var hittar du meningen med livet, kunskap om känslor, klimatoro, om hur kroppen reagerar vid till exempel panikångest och konkreta tips. 

Marit Norén är noga att poängtera att det inte är ett psykoterapeutiskt material utan ett förebyggande och stärkande. Den som behöver psykologisk eller terapeutisk hjälp behöver vända sig till professionen. Materialet är till för en mer allmän nivå. 

Icke-konfessionellt material

Eftersom materialet är icke-konfessionellt kan det användas både inom och utanför kyrkan. Det finns till exempel ingen undervisning om kristen tro i sig i materialet. Men det innehåller ämnen som väcker existentiella frågor och Marit Norén berättar att hon i egenskap av präst ser hur man kan använda det som delar av konfirmandundervisning och då komma in på kristen tro.

Ser man ingen mening med livet kanske det kan vara svårt att se någon mening med att gå kursen. Hur ska ni få unga att göra det?

- Det är en ständig utmaning att nå ut och särskilt till dem som behöver det mest. Jag tror att samarbete med skolor, ungdomsmottagningar och ungdomsverksamheter med mera, kommer vara en väg. Men varje församling måste hitta de människor som de ser behöver gå kursen. Och vi upplever samtidigt att suget efter materialet är starkt. 

Vad är era förväntningar?

- Vi hoppas det kan leda till att unga ges bättre verktyg att klara livet och får stärkt livsmod. Också att det blir spritt och använt utanför kyrkan.

Fakta: Meningen med mig

  • Materialet är fördelat på 13 träffar, som bygger på varandra.

  • Det är gratis.

  • Gruppernas storlek rekommenderas vara mellan 6-8 stycken i åldrarna 13 år och uppåt.

  • Grundtanke är att psykisk hälsa ska stärkas genom de ungas förmåga att uttrycka känslor och mening. Varje träff har därför ett känslo- och meningstema.

 

meningen med mig

Prenumerera på Nyhetsbrev

8 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Staffan Braugenhardt
Intressant info och lovvärt initiativ. Men kristendomen har gett mening i 2000 år och är väl kyrkans viktigaste svar på meningslöshet. Varför bekostar kyrkan framtagning av materiel som inte nämner detta?
Per
Eller så missionerar man.
Karin Janfalk
Det är väl fantastiskt med ett material som kan användas brett och samtidigt går att koppla samman med de kristna berättelserna. Att tillsammans med alla av god vilja jobba på för ett godare liv och bättre samhälle för alla är ju en djup tanke i vår tradition. Så heja på med Meningen med mig.
Per
Det är ju fint att materialet går att koppla ihop med de kristna berättelserna. Eller så missionerar man, och förkunnar Kristus.
Sture Lundqvist
Det är ju lovvärt att Svenska kyrkan ger ut ett program för att hjälpa ungdomar att finna mening i sina liv. Men hur man kan göra det programmet icke-konfessionellt är obegripligt! Kyrkans uppgift är väl att förmedla SVARET på meningslösheten! Jesus Kristus och den kristna tron är ju svaret. Det finns en Gud som älskar dig, som önskar dig och har en plan för ditt liv! Som själv har gått ner i den djupaste ensamhet. Kursen skall ge ungdomar "bättre verktyg att klara livet och stärkt livsmod", står det. Men de svar och den hjälp som kristen tro kan ge får inte lyftas fram!! Tragiskt! Vart är Svenska kyrkan på väg? den kristna tron
Astrid
När jag läser en del av nedanstående kommentarer så ställer jag mig frågan : Bryr sig Jesus om unga människor med psykiskt lidande? Svaret i min bibel och svaret utifrån min erfarenhet är ja. Om materialet ”meningen med mig” kan hjälpa en ung människa med psykiskt lidande är det värt satsningen. Det finns ett ganska stort antal unga som räknar med Gud i sina liv, ber, går till mässan o.s.v som också kämpar med psykiskt lidande. Jesus kamp på korset är en kamp mot allt lidande, all sjukdom och nöd. I det här livet finns det många som även om de har en tro får kämpa mycket med livsmening och mod.
Per
Jesus bryr sig definitivt om människors lidande. Därför är det bättre att berätta om honom än att inte göra det. Så varför kyrkan jobbar fram ett ickekonfessionellt material som inte nämner Gud, Jesus, tro... ? Varför?!!
Micke
Hej! Bra initiativ av Kyrkan! Livet i sig är meningslöst. Det är upp till var och en att skapa mening. Jag har ingen fri vilja, även om andra har det. Samhället bestämmer minsta del av min existens. Andra människor får tro på fri vilja men jag säger att jag har ingen fri vilja. Mina hjärnceller är under full kontroll av samhället.