#metoo-gudstjänst i Malmö rum för upprättelse

S:t Petri församling i Malmö håller #metoo-gudstjänst på fredagskvällen. Det ska bli ett rum för kvinnor och dess berättelser i samband med den flodvåg av upprop och vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp som just nu sköljer över världen – där #vardeljus är ett av många exempel.

– Det handlar om att lägga av sig skammen där den hör hemma och istället skapa gemenskap och kraft, säger prästen Jessica Menzinsky som är initiativtagare till #metoo-gudstjänsten.

Hon berättar att gudstjänsten som hålls i S:t Petri kyrka ska "vara en plats för kvinnor och dess berättelser, musik och bön och för solidaritet, att bli buren eller att bära varandra".

– Många av berättelserna är fasansfulla. För mig handlar det om att ha modet att stå kvar, att vara en god bärare utan att ta över.

Den är skapad från grunden, men består av delar av en vanlig gudstjänst. En skillnad är att fyra kvinnor kommer att dela med sig av sina berättelser om övergrepp och trakasserier.

– Vi har också en ritual i gudstjänsten, där altaret, ljusbäraren och böneskåpet är i centrum, säger Jessica Menzinsky.

– Sedan finns det kvinnor som inte vill träda fram själva, så därför ger vi röst åt dem och läser upp deras berättelser.

Många av uppropen är kopplade till yrken och grupper. Men Jessica Menzinsky påpekar att det finns många som inte har någon grupp, men som behöver ett sammanhang för sina erfarenheter.

– Därför kommer vi att försöka fånga upp kvinnor efteråt och erbjuda vårt stöd och hjälp att skapa grupper där kvinnorna hjälper varandra och där vi som kyrka är hållare.

Allt fler kvinnor kliver fram och vittnar om det som de utsatts för. Det är en ny verklighet både för samhället och kyrkan. Kyrkans kvinnor är nu också en del av denna rörelse i #vardeljus, ett upprop Jessica Menzinsky känner stolhet inför: ”Vi är modiga och vi är starka”, säger hon.

– Det går inte att stoppa det – kyrkan behöver skakas om. För även här finns en inre tystnadskultur som inte är bra. Så jag välkomnar det.

– Och vi kan inte bära andras berättelser om vi inte själva känner såren i oss. Vi måste vända oss ut mot samhället och säga: så här ser det ut hos oss också.

Hon menar också att det är dags för inre rannsakning, där frågan om hur kyrkan kan bli bättre på jämställdhet måste lyftas fram mer.

– Feminism har blivit lite smutskastat i dag trots att det egentligen är något självklart, säger hon och lägger till att även om kyrkan arbetar aktivt med frågorna så går det att göra mer.

Gudstjänsten hålls i S:t Petri kyrka i Malmö med start klockan 17 i dag. För musiken står organisten Ulla Olsson och bandet Kv. Arken (Kvarteret Arken), som beskriver sin musik som ”drömsk, inspirerad, närvarande. 'Klezmersk' musik för själ och hjärta”.