Tidskapslar öppnade i Storkyrkan

Tidskapseln från 1930 var välfylld med tidningar och dokument.

Tidskapseln från 1930 var välfylld med tidningar och dokument. Foto: Mikael M Johansson

UPPDATERAD  Stockholms domkyrkoförsamling bjöd in till ceremoni för att öppna tidskapslar som man hittat under renoveringen av Storkyrkans fasad. Den äldsta var från 1742.  

Under renoveringen av fasaden och tornet på Storkyrkan i Stockholm har man hittat fyra tidskapslar. Kapslarna öppnades under en ceremoni torsdagen den 15 september. 

– I tiotusentals år har människor velat gestalta det gudomliga genom att bygga fantastiska verk. Allt från Stonehenge till den kyrkan vi står i idag. Den här byggnaden knyter samman oss med alla de som varit här förut, säger domprost Marika Markovits till församlingen. 

Stor nyfikenhet inför avslöjandet av innehållet

I bänkarna sitter församlingsbor, kyrkorådet, hantverkare som arbetat med renoveringen och en stor skara förskolebarn. 

– Ni barn är här för att knyta ihop generationer. Vi ska skapa en ny kapsel här idag som vi tror kommer öppnas om 100 år när man renoverar kyrkan igen. Dagens barn kommer blir över 100 år säger man, så vilka av er kan vara med när ni är 105 och säga “jag var med då”?,undrar Marika Markovits och får många uppräckta händer som svar. 

Tidskapslarna ligger fint uppradade på var sitt bord. En av dem hittades tidigare i projektet och är redan öppnad, men tre plåtaskar ligger orörda. 

Stort intresse för kapslarna

Stort intresse från media och allmänheten när kapslarna skulle öppnas. Foto: Mikael M Johansson

Tyst när kapseln öppnades

En är från 1742. Robert Edman, projektledare på Kyrkornas fastighetssamverkan Stockholm AB, lyfter upp den. 

– Nu ska vi bända upp plåten, så kan vi öppna lådan. 

Tystnad lägger sig i rummet när Robert Edman och hans kollegor långsamt och försiktigt för tången runt tidskapseln lock. I lådan ligger ett papper. Det är ihopvikt för att få plats i lådan. När Robert Edman vecklar ut det är det större än ett A3-ark. 

Där står, i snirklig skrift, att det gamla tornet togs ner 1736 och att det nya fullbordades 1742. I brevet listas kyrkorådets medlemmar och domprosten. 

– Det här är den finaste kapsel jag har varit med och öppnat. Att skriften från 1742 var så fin, nästan som ett konstverk, det sticker verkligen ut, säger byggnadsantikvarie Max Laserna till Kyrkans Tidning.  

Det här är den finaste kapsel jag har varit med och öppnat.

En tidskapsel öppnas

En tidskapsel öppnas. Foto: Mikael M Johansson

Byggnadsantikvarie Max Laserna, Robert Edman, projektledare och konservatorn Karin Calissendorff

Byggnadsantikvarie Max Laserna, Robert Edman, projektledare och konservatorn Karin Calissendorff håller upp ett välbevarat brev från 1742. Foto: Mikael M Johansson

Avslöjar när tornet blev klart

1700-tals brevet är inte särskilt långt, men där finns ändå en ny upptäckt. 

– Det står både 1742 och 1743 på olika ställen och tidskapseln var det sista de gjorde, så då vet vi att renoveringen av tornet faktiskt blev klart 1742. Det är stort, säger Max Laserna.

Den andra lådan är från 1903 och platt som ett kuvert. Den visar sig vara svår att få upp. Pappren som ligger där i är så sköra att konservatorn som assisterar öppningen avråder från att man försöker separera dem. Men mellan papprena ligger en plåtbit. “Gammal plåt” står det på den och är troligen från 1700-talet. 

Plåtbit som berättar en historia

Den sista tidskapseln är från januari 1930. Inför öppnandet berättar byggnadsantikvarie Max Laserna att man en morgon år 1929 hittade en förgylld plåtbit på marken utanför kyrkan. Den hade fallit från torntaket och man förstod det fanns behov av renovering.  

När tidskapseln öppnas möts man först av flertalet dags- och veckotidningar. Sedan lyfter en av hantverkarna upp en guldig plåtbit. Just den plåtbit som ledde till renoveringen och skapandet av tidskapseln. 

dagstidning

Bland annat fanns ett flertal dags- och veckotidningar i en av tidskapslarna. Foto: Mikael M Johansson

I kapseln finns också en två decimeter lång rostig spik, en agenda från en musikgudstjänst i Storkyrkan och en bok med titeln “redogörelse av renoveringen 1929”.  Max Laserna säger att det är ovanligt med en så detaljerad redogörelse, den här är på över tio sidor, och att han ser fram emot att få läsa den. 

Berättelsen om den nedfallna plåtbiten 1929 liknar berättelsen om hur den nuvarande renoveringen påbörjades. Kyrkorådets ordförande Beth von Schreeb berättar dramatiskt om hur man en morgon i 2016 hittade en stor bit sten utanför Storkyrkan. Den hade fallit från taket och det var ren tur att ingen hade blivit träffad. När man tog sig upp i Storkyrkans torn upptäcktes att putsen var lös på många ställen. 

Max Laserna visa upp den rostiga spiken. Foto: Mikael M Johansson

Renoveringen klar i januari 2023

Det var en chock för kyrkorådet att kyrkan var i så dåligt skick, säger Beth von Schreeb, men nu har flera ton puts plockats bort och ny har putsats på. I januari 2023 ska renoveringen vara klar. 

– Det var stor när vi väl bestämde oss för att renovera det här, vi är en liten församling som renoverar en stor katedral. Nu är vi nästan framme, så det är jätteroligt faktiskt, säger Beth von Schreeb. 

Prislappen för renoveringen kommer att landa på över 100 miljoner. 

–  Det kostar mycket pengar, men vi tycker att vi har musklerna och det var värt det.  

Det gjordes en ny tidskapsel som ska läggas på samma plats i tornet. Här visas en teckning som ska läggas i den nya tidskapseln. Foto: Mikael M Johansson

Den som öppnar tidskapseln från 2022 i framtiden kommer bland annat kunna läsa Kyrkans Tidning. Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Tidskapslarna

  • 1742: Kyrkan får ett nytt utseende utvändigt. Från gotisk kyrka från 1200-talet, till modern 1700-talskyrka. Under renoveringen lämnar hantverkarna en tidskapsel högst upp i tornet med ett vackert skrivet brev om renoveringen. 
  • 1903: Kyrkan renoveras igen. Man byter ut plåten på torntaket. Hantverkarna lämnar en platt tidskapsel med en tidning, några brev och en bit av det gamla taket. 
  • 1929: Kyrkans fasad renoveras igen. En större tidskapsel, perfekt utvald för att passa i samma utrymme som kapseln från1742, görs iordning. Där finns en bit plåt, en gammal spik och många tidningar och tidsdokument från dagen man försluter kapseln: 3 januari 1930.  
  • 2022: Kyrkans fasad putsas om och blir rosa, som på 1700-talet. Ny tidkapsel ska läggas i tornet. Den innehåller bilder på hantverkarna, teckningar som femåringar gjort och ett exemplar av Kyrkans Tidning, bland annat.

Taggar:

Historia

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.