Livet är en process och vilan Jesus erbjuder ger rörelsen kraft

Gunnar Sjöberg

Eftertanke av Gunnar Sjöberg

Alla vi som någon gång i livet känt oss tyngda av oro och bördor av olika slag, visst har vi då känt en längtan efter någon som kan förstå? Inte någon som förklarar eller föreslår lösningar, inte förminskar eller flyr undan. Bara en famn att få vila i, en axel att luta sig mot. Ordlöst stilla, utan krav.

Sådana stunder kräver också något av mig själv. Att vara i det som är, denna slitna klyscha. Att vara i famnen, ta emot stödet och kapitulera inför mitt faktiska behov av någon annan. Av hjälp.

Den som med rak rygg ska bära allt på sina egna axlar och aldrig ligga någon till last, faller förr eller senare. Det gör även den som går genom livet medveten om att bara den som vågar bli buren orkar bära. Fallet blir bara så mycket tyngre.

Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Så säger Jesus till den som lyssnar och längtar efter förändring. Han gör det inte lättvindigt, och löftet avges inte för att vinna röster eller få applåder. Hans ord är ett utflöde av Guds längtan efter oss. Det mänskliga i oss.

Det finns en tyngd och ett djup i Jesus löfte. Det är ett löfte om att dela oron, att sätta ord på den utan att bli avbruten av snabba lösningsförslag. Att benämna för att kunna lyssna in Guds röst i det som är just nu. I mitt eget liv och det vi delar med varandra.

Ett är nödvändigt, så är söndagens tema. Och jag tror det nödvändiga är tillit. En tillit bortom löften om den enda lösningen eller den rätta tolkningen.

Lova inte för mycket, är ett krasst råd till varje förhandlare. Och till varje politiker och predikant. Allting är alltid mer komplicerat än det ser ut att vara, det vet alla som försökt montera en grill eller byta däck på barnens cykel.

I Jesus löfte ryms en förståelse för det komplicerade, ett bejakande av den rimliga oron oavsett om den gäller vår hälsa och relation, ekonomi och miljö eller krig och katastrofer.

Människan är en process, ungefär så uttryckte sig poeten Lars Gustafsson i en av sina texter. Jag tror mig både förstå och hålla med. Allt är i rörelse, det mesta är flyktigt och istället för att krampaktigt hålla fast vid det må vi se det.

Ju äldre vi blir, eller ju tyngre våra bördor känns, desto större är risken att vi vänder blicken bakåt. Att vi söker näring i det som varit innan det som ­sedan blev. Men med blicken bakåt förlorar vi  ­rörelsen framåt. Minnen både förskönar och ­förblindar.

Du får dela sorgen, oron och tröttheten med den som är livets källa. Gud möter oss framifrån med ett löfte om närvaro både i det som är och det som väntar. 

Livet ska levas framåt. Det kan låta hånfullt att säga till den sjuke, sorgsne och livströtte, men i ­orden ryms en riktning mot nåden. Kom till mig, jag ska skänka dig vila… Du får dela sorgen, oron och tröttheten med den som är livets källa. Gud möter oss framifrån med ett löfte om närvaro både i det som är och det som väntar.

Människan är en process, inte en produkt. Gud tror på oss även när vi tappat vår självkänsla. Och i Jesus möter vi en människosyn där människan är subjekt, aldrig objekt. Alltid medräknad, aldrig ett föremål.

Vi blir sedda som vi är. Vi faller, men blir upprättade. Vi gör fel, men blir förlåtna. Vi går vilse men är aldrig övergivna. Inte för att det inte spelar ­någon roll, utan hela tiden med en förväntan om engagemang utifrån de förutsättningar vi har. Att ge ­vidare.

Livet är en process. Vi är på väg. Och den vila ­Jesus erbjuder, ger rörelsen kraft. Det är ingen motsats, utan mer som att utandningen förutsätter en inandning.

Eller som Jonas Jonson skriver i psalm 522: Vid Guds hjärta är jag buren, innesluten i hans famn. Medan hemligheten djupnar viskar Fadern ömt mitt namn.

Gunnar Sjöberg
tidigare kommunikationschef på kyrkokansliet och kyrkoherde på Costa Blanca

Fakta: Femtonde söndagen efter trefaldighet

Tema: Ett är nödvändigt

Texter: Första kungaboken 17:8-16

Apostlagärningarna 4:32-35

Matteusevangeliet 11:28-30

Psaltarpsalm 123

Liturgisk färg: grönt

Taggar:

Teologi

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.