Negev är som det känns i själen när allt hopp försvunnit

Petra Carlsson
Foto: Mikael M Johansson

Eftertanke av Petra Carlsson 

”Herre, vänd vårt öde, liksom du ger liv åt bäckarna i Negev.” (Ps 126:4)

Vet du hur det ser ut i Negev? Det är torrt, ­riktigt torrt. Sönderbränd ökensand så långt ögat når, ­höjder och dalar av orangebrun sand och sten. Det ser ut så som det känns i själen när hoppet ­lämnat kroppen en tid och bara lämnat det hårda och livlösa kvar, det som säger att inget kommer att ordna sig.

Eller, det är inte helt sant att det bara är sönderbränd ökensand i Negev. Det är värre än så.

I dag är Negev till 85 procent militärt övnings­område med ett antal militärbaser utspridda i ökenlandskapet. Dessutom är Negev 5-NG namnet på ett maskingevär tillverkat av den israeliska vapen­industrin. Riktiga storsäljare, vad det verkar. Maskingeväret är speciellt framtaget för att fungera i ogynnsamma förhållanden, även om det är täckt av sand, damm och smuts. NG står för next generation så framtidens Negev verkar vara ett motståndskraftigt maskingevär.

Om maskingeväret är framtiden förefaller då­tidens Negev inte helt olikt framtidens. I Bibeln är det nämligen ungefär likadant. Ökenlandskapet Negev nämns 32 gånger i Gamla testamentet, och det är ingen rolig läsning: ”Josua erövrade hela landet, bergsbygden och Negev, Låglandet och branterna, och besegrade alla dess kungar. Han lät ingen komma undan. Han vigde allt levande åt förintelse, så som Herren, Israels Gud, hade befallt.” (Jos 10:40) ”Sedan drog de ut för att kämpa mot kanaaneerna som bodde i bergsbygden, i Negev och i Låglandet.” (Dom 1:9)

”När Akish frågade: ’Vem har ni plundrat i dag‘, kunde David svara att de hade varit i Judas del av Negev eller i jerachmeeliternas del eller i keniternas.” (1 Sam 27:10) ”Då hade amalekiterna gjort ett härjningståg in i Negev mot Siklag, som de hade ­erövrat och bränt ner. (1 Sam 30:1) ”Städerna i ­Negev är stängda, ingen kan öppna dem. Hela Juda är bortfört i fångenskap, bortfört till sista man.” (Jer 13:19)

Så där fortsätter det. Negev är ett slagfält, ett livlöst land som ständigt hotas av krig och av torka. Negev är en plats där det liv som finns berövas och släcks om och om igen. Negev är såsom det känns i själen när allt hopp försvunnit och bara det livlösa och hotfulla finns kvar, fast på riktigt, på en geo­grafisk plats.

Det är just därför det finns så mycket kraft i den lilla strof i Psaltaren där Negev nämns. Det är därför psaltarpsalmen där Negev nämns som en ­strimma av hopp lever vidare tusentals år efter att psalmen skrevs. Då, när psaltarpsalmen skrevs, visste alla som hörde orden om ”Negevs öde” att just det ödet var något av det värsta tänkbara. Alla visste att ­Negev betydde hotande död, livlöst land, krig och hopplöshet.

Det är just därför det finns så mycket kraft i den lilla strof i Psaltaren där Negev nämns. Det är därför psaltarpsalmen där Negev nämns som en strimma av hopp lever vidare tusentals år efter att psalmen skrevs. 

Men författaren till psaltarpsalmen hade sett något annat där mitt i öknen, hade sett bäckar som på trots varje år gav marken liv. Bäckar som vittnade om livets möjlighet mitt i döden, som berättade om återskapandets möjlighet mitt i torkan.

Bäckarna i Negev hade lärt psalmisten något om Gud. I texten får bäckarna därför framträda som teologiska auktoriteter och lärare som visar människan något om Guds kraft. Negevs bäckar vet allt om hur det är att gå från död till liv och ­därför får de bli teologer och predikanter i psaltarpsalmen.

De vet att det livlösa slagfält som militärövningarnas, vapnens och torkans Negev är, kan få liv inifrån skapelsen och skaparen själv om vi människor bara låter den skaparkraften ta plats.

Och det är därför jag vill be med psalmisten inför Alla helgons dag 2022. Jag vill be för världen och för planeten: ”Herre, vänd vårt öde, liksom du ger liv åt bäckarna i Negev.”

Petra Carlsson
Professor i systematisk teologi och präst

Fakta: Alla helgons dag

Tema: Helgonen

Texter: Jesaja 60:18–22

Hebreerbrevet 12:1–3

Matteusevangeliet 5:13–16

Psaltarpsalm 126:1–6

Liturgisk färg: vit

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.