Rädslans kultur?

Hög tid för ÄB att träda fram

Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur? Jag ställde frågan i Kyrkans Tidning nummer 33/14, och i två månader har den nu diskuterats på debattsidan. Tyvärr är jag mer övertygad än någonsin om hur stark denna kultur har blivit.

Först ut var ÄB:s teologiska sekreterare. Han både citerar mig fel och slår in öppna dörrar genom att konstatera saker som jag redan har skrivit. Mest slående är dock att han inte säger ett ord om det som var min insändares huvudärende.

Varför kan vi inte bara få höra ÄB säga: ”Vi vill inte ha en kyrka som sorterar ut präster med en klassisk syn på Bibel och äktenskap. Vi står fortfarande för kyrkostyrelsens förarbete till beslutet om samkönade äktenskap.” Oavsett var besluten fattas kan ju ÄB sända signaler till sin kyrkas lokala ledarskap – om hon vill.

I numret därpå skrev en grupp församlingsarbetare om hur de har blivit drabbade av rädslans kultur på sina lokala arbetsplatser. Snabbt möttes de av kritik, både för sin anonymitet och för att de framhärdade i att stå i Svenska kyrkans tjänst om de nu inte uppskattar alla denna kyrkas ställningstaganden. Klassiskt maktspråk, alltså – precis som jag beskrev det i min insändare.

Inlägget från prästerna i Oscars församling i nummer 40/14 tog dock priset. Inte nog med att dessa ställer ultimatum i ett antal komplicerade frågor. De säger också att den organisation jag själv jobbar för borde lämna Svenska kyrkan om den inte kan skriva under på ett antal minst sagt kontroversiella påståenden. Rädslans kultur, någon?

Det samtalsklimat som kommer i dagen i allt detta är så mycket sorgligare med tanke på att det gör att flera utsatta grupper kommer i kläm. Alla vi som jobbar i Svenska kyrkan behöver hitta sätt att möta barn och unga som brottas med sin identitet och sexualitet. Men undanmanövrar, maktspråk, ultimatum och hot om uteslutning hjälper knappast denna fråga framåt.

Nu hoppas jag därför att ÄB träder fram och berättar hur hon vill främja den ”frimodighetens kultur” som hennes sekreterare skriver att vi som kyrka är i behov av!

Olof Edsinger
teolog och författare

• Allan Karlsson

Jag tror helt enkelt att ÄB håller på att vända och ser varthän kyrkan är på våg.
    Men hur det lägger jag mig inte i, det får stå för de högutbildade som läser bibeln som det är skrivet. Där står rakt på sak och inga omsvepningar.

• Lasse Åkesson

Svenska kyrkan behöver inse att den nu lever i 2000-talets öppna och toleranta samhälle. Dags för ledningen att lämna 1500-talet och reformationens krav på fullständig konvertering när en ny lära etableras. Frågan om äktenskapet behandlas nu som om den vore minst lika viktig för människans frälsning som Luthers lära om rättfärdiggörelse genom tron allena.

• medlem

ÄB skriver så gulligt i Dagen att "konservativa" som hon inte vil använda är välkomna som medlemmar i Svenska kyrkan samtidigt som utrensningen av dem som tror som Maria när det handlar om tjänster och uppdrag bara blir mer och mer effektiv. ÄB talar således med kluven tunga och driver kyrkan mot sin undergång, för vad ska man göra när man gjort sig av med de sista som alltjämt firar gudstjänst utan att få lön för det? Bedriva Mellanöstern-politik på heltid? För vilka pengar?

• Sten Nyberg

Så här fungerar det:Ärkebiskopen säger att präster med obekväma bibeltrogna åsikter(som alla biskopar är satta att försvara) inte sorteras ut vid antagning eller vigning. När emellertid en tjänst skall tillsättas ute i en församling kommer denne/denna att tillfrågas om hur han/hon ser på olika frågor. Eftersom de allra flesta som har att besluta i frågan är tillsatta politiskt och inte egentligen har någon önskan att se efter i Bibeln vad som angår ärendet , har den som vill följa bibeln mycket svårare att komma i fråga. Boven i dramat är den s.k. demokratiska processen där 10% av kyrkans medlemmar har röstat in de förtroendevalda. "Kyrkfolket" blir bara tvungna att "hänga med".

Mer inom samma ämne
Rädslans kultur?