Nyheter
Ämnen:
Foto: Johannes Frandsen

Bonnier vald till biskop i Skara

Åke Bonnier blir ny biskop i Skara. Han valdes med stor majoritet 438 röster mot 124 röster för Staffan Grenstedt, högskolelektor på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala vid dagens avgörande biskopsval.

- Jag är glad och ömjuk och ser fram emot att flytta till Skara, säger Åke Bonnier som idag är Israel.

Som väntat blir Stockholms domprost Åke Bonnier ny biskop I Skara. Redan i valomgång ett för två veckor sedan fick han 278 röster, mer än 47 procent av rösterna då. Det krävs minst 50 procent som krävs för att vinna valet.

I andra valomgången den 27 mars fick Åke Bonnier 78 procent av rösterna mot 22 procent för utmanaren Staffan Grenstedt. Det är en största segermarginal som förekommit i ett biskopsval efter nyordningen år 2000.

Åke Bonnier är 54 år och har varit domprost i Stockholm sedan år 2006. Tidigare var han kyrkoherde i Lidingö och kontraktsprost i Östermalms och Lidingö kontrakt. Vid biskopsvalet i Stockholm år 2009 var Åke Bonnier femma. Han är mycket kulturintresserad och samlar på gamla böcker.
- Jag går gärna på konserter och utställningar, säger han. Nu vill jag först utforska Skara som stift och Skara som stad.

Han kommer att besöka sitt nya stift i nästa vecka när han kommer hem från en studieresa i Israel.

Lennart Lundberg
010-199 34 57

Kommentera

Det är bara att lyckönska Skara stift! Och det är härligt med en biskop som har 78% av elektorsrösterna bakom sig.

Vi i Stockholms stift mister en bra domprost, men Skara får en bra Biskop, bara att GRATULERA!
Stig Larsson

Grattis Skara stift. Och grattis Stockholms stift som åter fått förtroendet att en biskop väljs med bakgrund i Stockholms stift.

Ska inte feministerna skrika lite nu?

Och så får vi inte glömma att gratulera Åke, som nu får bo och verka på rätt sida om Vättern.

Ja, P-A. Så mycket som 78 procent av röstena har ingen biskop före Åke Bonier kommit upp till i något biskopsval efter år 2000 när de nya reglerana infördes.

Lennart Lundberg, reporter

Välkommen till Skara stift

FLER NYHETER
Peter Lööv Roos ny samordnare för interreligiösa frågor på kyrkokansliet
Det är en sak vad präster vågar säga på tu man hand och en annan sak vad de är öppna med utåt. Det är så många som brottas med betydelsen av korsfästelsen! Foto: Johannes Frandsen
Hästen är en känslig medarbetare när Karin Sanell tar med nybörjare på en själavårdande ridtur. ”I bästa fall kan ridningen leda till en fördjupad tro, men också att man får hjälp att fatta beslut eller försonas med sitt förflutna.” Foto: Marcus Gustafss
Biskop Johan Tyrberg pratar med komikern Johan Wester om sitt herdabrev
Thomas Söderberg njuter av en god bok hemma i sitt hus i Falun.
Camilla Nordh och Monica Johansson till vänster om biskoparna Levis Sanga, Tanzania, och Per Eckerdal, Göpteborg. Till höger i bild Liss Anna Holmdahl och Peter Belsing. Foto: Kristin Lidell
Läsarservice

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Via RSS

Senaste nytt

Topplistan