Kyrkovalet 2013

Leta någon annanstans, Åkesson!

Barbro Matzols

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, har sommartalat. Han vill ”rycka fädernas kyrka ur samhällsupplösarnas händer” och ersätta böneutrop med psalmsång. Därför manar han sina sympatisörer att rösta i kyrkovalet.

Han vill sätta agendan för både samhälle och Svenska kyrkan som ”blir allt mindre kristen ” och långsamt tas över av ”socialister och liberaler”.Hans utspel har omedelbart och självklart mött viktiga invändningar. Stefan Klint, präst i Örgryte församling, tog i med storsläggan i ett öppet brev i Göteborgs Posten och slog direkt fast att arvet som Svenska kyrkan förvaltar inte passar Åkessons politiska agenda. ” Ta det som ett gott råd: leta någon annanstans efter en värdegrund som kan stödja din politiska ideologi. Släpper du in det kristna evangeliet kommer murarna som du bygger att rivas ner från insidan”, skriver Klint som lyfter fram att det kristna arvet har vi fått ”från en judisk man och hans lärjungar från Mellanöstern, Afrika och Sydeuropa, förmedlade till oss av brittiska, tyska och antagligen ryska och grekiska missionärer”.

Åkessons påståenden att Svenska kyrkan blivit mindre svensk och kristen får Klint att se rött: ”Du hävdar att socialismen och liberalismen under de senaste decennierna har slagit sina klor allt djupare i kyrkan. Om du menar att kyrkan höjer sin röst med krav på rättvisa och solidaritet med svaga och utsatta individer, eller att kyrkan tar ställning för varje människas frihet att förverkliga sina drömmar och sin kallelse oavsett etnicitet eller sexualitet, då har kyrkan inte blivit mindre utan mer kristen”.

Prästen Judit Fagrell skriver i samma ärende på nätbaserade teologi- och kulturtidskriften Evangelium. ”Svenska kyrkan har ingenting med svenskhet att göra - vad det nu skulle kunna tänkas vara – utan betyder helt enkelt den del av Kyrkan , det vill säga kristenheten, som tar form inom Sveriges land. Svenska kyrkan har aldrig definierat sig som ”svensk” utan efter reformationen som evangeliskt-luthersk, vilande på apostolisk grund”

Ja, tänk om kyrkomötet sagt ja till namnbyte. Frågan har nämligen diskuterats men avvisats.  Förslaget var att inte längre heta Svenska kyrkan utan den evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige. Något för kommande kyrkomöte att ta upp?

Barbro Matzols

Läs också:

Nyhet

SD lanserar kyrkovalsmanifest

28 augusti 16:09
I dag lanserade Sverigedemokraterna sitt valmanifest till kyrkovalet. Man framhåller där vikten av en demokratisk folkkyrka "som bejakar sin svenska och kristna identitet".
 • 10 Kommentarer

  Logga in för att kommentera

 • Jonas

  Varför inte "Den apostoliska kyrkan i Sverige"? Då slipper vi exkludera så väl GT-arvet som de allmänt mellan-östernpräglade byggstenar vi de facto vilar på. Luther lär ha sagt att måtte vi aldrig komma på tanken att kalla kyrkan "luthersk".

 • Bertil Wallgren

  Sd och Jimmie Åkesson är inga problem. Men att så många svenskar röstar på dem, det är ett stort problem! Det värsta är att liknande och ännu värre främlingsfientliga partier dyker upp i hela Europa! Arbetslöshet, ekonomisk kris förvärrar läget.Vår historielöshet är skrämmande! Likheterna med 20-30-talen är slående. Då sa man ja till Hitler i Tyskland. Åkesson är en skicklig demagog, det var Hitler också! Det gäller att säga det folk vill höra. Nu gäller det i första hand att få upp valdeltagandet i kyrkovalet. Vi får inte lämna över Kyrkan till sd!

 • Fredrik Norberg

  Namnet "Evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige" är redan upptaget, (http://evluth.se/) dessutom skall vi väl ändå försöka komma ifrån de historiska kyrkosplittrande positioneringarna och eftersträva EN enda Kyrka. Då blir sådana konfessionella positioneringar bara kontraproduktiva!

 • Namn

  Jag ska beskriva något som jag stör mig enormt på.

  Argument; det finns ingen svenskhet, därför att vårat språk kommer av utvecklingar av det indoeuropeiska, därför att vår spettekaka/köttbulle/skogaholmslimpa/whatever kommer från x-land, därför att vår främsta kultur kommer från en jude från mellanöstern, osv.

  Jaha. Då säger jag; det finns ingenting 'mänskligt', därför att vi härstammar från enklare primater, som i sin tur härstammar från betydligt primitivare livsformer.

  Obegripligt? Ja. En del i SD verkar mena att saker som svenskhet är något enkelt, och oblandat. Och gemene man finns i andra diket, och menar att det inte är någonting alls, därför att det är oskiljaktligt från all annan kultur. Ändå verkar SD ha mest rätt här, för 'svenskhet' finns. Fastän vårt svenska språk är en utveckling av det indoeuropeiska, till det germanska, så är det fortfarande något nytt och eget. När eleverna på Lundsberg gick till 'svenskalektioner' så böjde de inte tyska verb, utan svenska. Och det finns inte en kotte som sen envisas med att tillägga; 'om det nu finns något sådant som svenska verb...'. Men varför gör Judit Fagrell det, tillsammans med många andra svenskar?

 • Annelie

  Ska man rösta i kyrkovalet för att hålla SD borta så rösta inte på ett partipolitiskt alternativ som håller dörren öppen för dem. Om kyrkan likt andra demokratiska organisationer som exempelvis din idrottsförening inte är partipolitisk kan SD inte väljas in. Rösta på ett partipolitiskt oberoende alternativ!

 • Margaretha

  Kan inte Sv. Kyrkan (som gärna får byta namn enl.förslag ovan) besluta att ta bort partipolitiken i kyrkan, Vi ska väl inte rösta på ngn. på gruns av pol. tillhörighet utan på ngn. som har ett genuint intresse för kyrkan innersta budskap. Sedan är det ju bfra om de också har sinne för ekonomi och
  en del annat..
  Titti

 • Margareta P å Österlen

  Problemet med att "ta bort partipolitiken" ur kyrkan, för där hör den ju definitivt inte hemma, är att det inte går att ta bort partipolitiken ur människor som kandiderar, och då är det möjligen en fördel att de åtminstone i sin kandidatur måste stå för sin politik. Som vi alla vet finns det ju gott om personer som kallar sig kristna i olika sammanhang (jag anar utan att ha fått upplysning därom att det numera inte får skrivas vilket svenskt riksparti som använder Kristus som galjonsfigur i partipolitiken), men som ägnar sig åt läpparnas bekännelser och större delen av varje vecka dyrkar avguden Mamons kapitalinriktade credo: "mer pengar i den egna plånboken", för att sedan göra avbön med en gudstjänst måhända eller en SMS-kort bön för att freda samvetet om ifall att... Eller måhända verkligen utgör ulvar i fårakläder och inte bryr sig ett dugg om Gud Fader och Jesu Kristi förkunnelse egentligen. Det vet vi inte. Däri ligger problemets kärna i den kyrkoorganisation inom SvK med val vi har i vårt land, inte sant? Margareta Persson, Mjölkens Mekka å Österlen

 • Namn

  Späd gärna ut mjölken ifrån Österlen, men låt kyrkan vara KRISTI KYRKA - höjd
  över alla in- och utrikespolitiska program. GUDS välsignelse över våra resone-
  mang! //Kyrkovän

 • Anders Bergstedt

  Jag kan inte acceptera att Åkesson mobbas ut av både kyrka och politiker. Mycket av det han säger är huvudet på spiken. SVK har blivit för politisk.
  Naturligtvis måste dock partipolitiken bort från Kyrkovalet. Personval är vad som måste gälla nästa gång. Om man nu tittar på listorna är de flesta totalt ointresserade av kristen tro. Det är bara fördelning av pengar det handlar om.

 • Peder

  Jag är inte förtjust i SD eller Åkesson, men hans tal kommer ju inte ur intet. En alltmer S-märkt och S-styrd kyrka, där maktpolitik och samhällsbyggande är överordnat det kyrkliga, skapar (förhoppningsvis!) motreaktioner. Man kan önska att motreaktionen tar sig uttryck på annat sätt, men en röst på SD är också en protest. Värt att tänka på. Även för mer eller mindre S-märkta KT-skribenter.

Mer inom samma ämne
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013
Kyrkovalet 2013