Ann Heberlein lämnar Svenska kyrkan

Kyrkans Tidnings krönikör Ann Heberlein lämnar Svenska kyrkan i besvikelse över att den vill synas i alla de rätta sammanhangen, men utan reflektion över vad uppmärksamheten ska vara bra för. Och för att dravel fått ersätta Guds ord i gudstjänsterna.

Ann Heberlein
Foto: Barbro Matzols

Sin krönika Jag är en religiös vilde i dagens Kyrkans Tidning avslutar Ann Heberlein med orden: "Jag är så innerligt trött på Svenska kyrkans ängslighet. Nu är det slut. Nu lämnar jag dig".

Menar du allvar?

– Jag har utträdesblanketten liggande på köksbordet. Men det är ett jättesvårt beslut, jag har inte bestämt mig ännu.

Varför ska du lämna Svenska kyrkan?

– Jag är sorgsen och besviken över att Svenska kyrkan är alldeles för upptagen med att synas i olika sammanhang och funderar alldeles för lite på varför den ska vara med överallt.

I krönikan nämner du Svenska kyrkans engagemang i Almedalen och Pridefestivalen som dåliga exempel.

– Min kritik handlar om hur kyrkan framställer sig i medierna. När kyrkan engagerar sig för homosexuellas rättigheter, vilket jag tycker är bra och något jag själv jobbat för, så måste den tala om att engagemanget är en konsekvens av den kristna tron. Men kyrkan vill inte skylta med Gud och Jesus. Varför blir man präst om det känns pinsamt med Jesus?

Apropå det, din man är präst.

– Ja. Och det gör det här extra svårt, även för honom. Tyvärr kan jag sällan gå på hans gudstjänster eftersom jag ofta är på resa.

Ann Heberlein berättar att hon funderat i flera år på att lämna Svenska kyrkan, eftersom den inte ger henne det hon behöver.

– Jag är fruktansvärt besviken på bristen på teologisk bildning och teologiskt djup i gudstjänsterna. Till kyrkan kommer jag med min sorg och längtan, och glädje, för att få höra Guds ord. Men det jag får är plattityder om livspussel och miljö, och uppmaningar om att kramas lite. Det där dravlet finns redan i P1 och P3, på kultursidor och i morgonsoffor, jag behöver inte det i kyrkan också. Där vill jag få Guds ord.

Vart går du i stället?

– Förmodligen till Missionskyrkan, bara för att vi har en väldigt bra missionsförsamling här i Lund, Västerkyrkans församling. Man kan inte vara kristen på egen hand, kristen är man i gemenskap.

Ann Heberlein är filosof vid Stockholms universitet och teologie doktor vid Lunds universitet.