Är omorganisering lösningen på församlingens problem?

​​​​​​​Lars Strandberg medlem i Oscars
Oscars kyrka

I Oscars bedrivs en bred och viktig verksamhet, men det finns utmaningar.

 Foto: Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan är inte betjänt av att viktig tid och kraft läggs ned på att organisera om, i stället för på det allt viktigare uppdraget

Oscars församling i Stockholm styrs av Borgerligt alternativ (BA), sedan många år. Men i senaste kyrkovalet hände något. Oron spreds. BA i Oscars beslöt att söka införliva Hedvig Eleonora församling. Det kyrkopolitiska skälet var att i Hedvig dominerar BA helt, framtiden för BA skulle säkras.

I Oscars bedrivs en bred och viktig verksamhet, men det finns utmaningar: medlemmar lämnar församlingen, kyrkobesöken stagnerar och de tre bostadsfastigheterna ger inte ett rimligt överskott.

BA har nu 15 av 35 röster i Kyrkofullmäktige. När Utredningen om ett samgående skulle tillsättas, valde BA att bortse från detta faktum och valde enbart sina egna kandidater.

På frågan om ”varför” ett samgående talar Utredningen om att en större församling kan ge större ”Växtkraft”. Vi undrar var BA ske hitta den växtkraften, när de i praktisk handling bara värderar sina egna.

BA föreslår nu att Oscars och Hedvig Eleonora ska bilda en församling, oklart om i ett pastorat. Jag önskar ett fördjupat samarbete med Hedvig Eleonora men inte ett samgående eller ett pastorat.

Förslaget om samgående går nu till Stockholms stifts styrelse. För bara några år sedan, 2014, initierade Stockholms stift en genomgång av församlingarna i innerstaden för att minska antalet.

Förslaget var att Oscars, Hedvig Eleonoras och Engelbrekts församlingar skulle gå samman. Då var dock Kyrkofullmäktige i Oscars enhälligt enigt om att direkt säga ”nej”. Det är inte många år sedan och inget nytt har hänt i saken.

I Sverige finns det 1 288 församlingar, de flesta mycket, mycket små. Därför är det naturligt att Svenska kyrkan strävar efter att minska antalet. Hedvig Eleonora är dock ingen liten församling i behov av stöd från en större.

Oscars församling har över 23 000 medlemmar och är en av landets större, större än t ex fyra församlingar i Stockholm: Gustav Vasa + S:t Johannes + Matteus + Domkyrkoförsamlingen. Dessutom får Oscars ett tillskott på 5 000 bostäder när nya Loudden bebyggs och nu vill BA att redan stora Oscars ska bli ännu större med tillskottet av Hedvig Eleonoras drygt 6 000!

Biskop Andreas visiterade nyligen Oscars församling och noterade då många utmaningar. Jag vill att församlingen arbetar med dessa. Svenska kyrkan är inte betjänt av att viktig tid och kraft läggs ned på att organisera om, i stället för på det allt viktigare uppdraget.

Lars Strandberg,
medlem i Oscars

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Organisation

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

PH
Behåll självständigheten till varje pris! Trots alla fagra ord så har ni inget att säga till om när ni släppt ifrån er den!!