
Foto: Mikael M Johansson
Replik. Ärkebiskopen är högst medveten om att han i sin replik går på minerad mark och följaktligen drar slutsatsen att inte gå in i någon som helst polemik eller – det Gud förbjude – dialog med Egyptson.
REPLIK
Kommentar till ärkebiskop Martin Modéus replik om religionsdialog till teologie Doktor Sameh Egyptsons artikel i KT gällande Islamism och Interreligiösa relationer.
Ärkebiskopen är högst medveten om att han i sin replik går på minerad mark och följaktligen drar slutsatsen att inte gå in i någon som helst polemik eller – det Gud förbjude – dialog med Egyptson.
Ärkebiskopens syn på doktorsavhandlingar kräver emellertid en kommentar. Enskilda doktorsavhandlingar, menar ärkebiskopen, ska kyrkan inte vare sig agera- eller reagera på. De tycks inte bära den dignitet som det ”vetenskapliga fältet” gör.
Problemet med detta synsätt är att det utgår från begreppsparet helhet (fältet) och del (enskild avhandling) och i människans värld finns ingen helhet. Gud har säkert klart för sig vad helheten är men inte ärkebiskopar. Även inom den vetenskapliga världen är begreppet helhet (fält) bekymmersamt. Därför måste alla doktorander avgränsa sina forskningsprojekt och tydligt ange sina gränsdragningar.
Skulle ärkebiskopen hanterat Albert Einsteins doktorsavhandling på samma sätt som Egyptsons hade han inte hittat något ”fält” över huvud taget. Einsteins avhandling saknar referenslista eftersom det inte vid den tiden fanns någon att referera till. Inte heller hade ÄB hittat något ”fält” där Gudrun Linn disputerade 1985 vid Kungl. Tekniska högskolan på sin doktorsavhandling: Badrum och städning – Hur skall badrum byggas för att underlätta städningen?
Avhandlingen blev hårt kritiserad i media och till och med i riksdagen, där en moderat ledamot menade att avhandlingen var en skymf mot vetenskapen. Mig veterligen finns så här 50 år efter Linns disputation inget ”fält” för badrumsstädning. Däremot vet jag att hennes avhandling betytt mycket för byggbranschen och enskilda arkitekter. Den har dessutom flitigt refererats av andra forskare. Samma gäller för Einsteins doktorsavhandling. Den revolutionerade omedelbart ämnet fysik och är idag fortfarande en viktig referenspunkt inom fysiken.
Huruvida Egyptsons avhandling ingår i ett ”fält” om 50 år eller förblir en enskild – men kanske central – doktorsavhandling vet naturligtvis varken jag eller ärkebiskopen
Stephan Bladh,
forskare vid Göteborgs universitet och Lunds universitet
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.