"Ceremonivärd" utan funktion vid begravningsgudstjänst

Markus Holmberg kyrkoherde

Det är kyrkan som står för garantierna vid en begravningsgudstjänst.

Häromdagen stötte jag på ett för mig nytt ord. Det stod på en skylt vid ingången till den kyrka där jag skulle leda en begravningsgudstjänst. Ordet var ”Ceremonivärd”.

”Kyrkvärd” och ”gudstjänstvärd” är jag väl bekant med, med vad kunde nu detta vara? Det var inte jag, prästen, som påstods vara värd, och tur var väl det, eftersom jag inte sysslar med ceremonier, utan med gudstjänster. I stället var det begravningsbyråns representant som antagit rollen som ”ceremonivärd”.

Efter att ha googlat inser jag att ordet inte är så nytt. Det förekommer flitigt på begravningsbyråernas hemsidor. Så här kan det stå:

”Det här gör ceremonivärden:

●  Samordnar medverkande (Officiant/präst, vaktmästare, musiker med flera) och säkerställer att alla är överens om begravningens utformning och ordning. 

● ” eller ”…finns på plats som en värd/ värdinna tills begravningen är över. Vi garanterar ett lugnt och stilfullt utförande. Det är inte vaktmästaren, eller annan tjänstgörande, som arrangerar detta utan begravningsentreprenören enligt beställning.”

Om vi nu bortser från det felaktiga ordvalet ”ceremoni” när det handlar om en gudstjänst, ställer man sig frågan hur vi präster, vaktmästare och musiker klarar av att genomföra veckans övriga gudstjänster, då ingen ”ceremonivärd” finns tillstädes för att samordna oss. Och vad betyder ”stilfullt”? Hur kan begravningsbyrårepresentanten garantera att inte präst eller kantor uppför sig stillöst? Det är kyrkan som står för garantierna vid en begravningsgudstjänst.

Hur man gör vid borgerliga begravningar har jag inga synpunkter på – men en begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning följer kyrkohandboken och utformas av präst och musiker i samråd med de an­höriga. Liksom alla andra gudstjänster är det församlingen som arrangerar och prästen som leder och ansvarar för innehåll och gestaltning.

Det vore kanske inte så dumt att ha kyrkvärdar eller gudstjänstvärdar vid begravningsgudstjänster? Det är något att fundera på. Men det är inte begravningsbyråns funktion. Och det är inte heller byrån som är arrangör: Skylten jag stötte på i kyrkporten var undertecknad med begravningsbyråns logotype.

Markus Holmberg
kyrkoherde

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Begravning

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Peter Nilsson
Det är andra tider nu, Markus. Nästa gång kanske du även får samsas med en dödsdoula.
Ingrid Brink
Kyrkan är ingen vanlig lokal. Den är invigd för att fira gudstjänst till Guds ära med böner o psalmer. Allt som firas där är gudstjänster.
Maria Fridh
Tack för att du lyfter detta. Min erfarenhet är att många begravningsentreprenörer söker gott samarbete men att de ibland har svårt att hålla i sär sina roller. Cermonivärd leder tankarna till en toastmaster, dvs någon som håller ihop hela begravningsgudstjänsten. Vi behöver hela tiden påminna om vad som är vår uppgift och vad som är deras uppgift.
diakon Stephan Gullberg
Vad kostar cermonivärden dödsboet? För mig låter detta som ett sätt för begravningsbyrån att ta betalt för en tjänst som församlingen redan tillhandahåller - att samordna de medverkande i begravningsgudstjänsten. Vad kostar en begravning utan tjänsten cermonivärd?
Carl
I en offert från en begravningsbyrå jag nyss fick inblick i listas bland mängder med kostnadsposter även "Ceremonivärd" och just den punkten belöpte sig i det fallet till 2.745 kronor....
Håkan
Avses med kostnaden det som förr kallades "representant"? @Carl, fanns en sådan på din offert?
Visioner
På tal om begravningsverksamhet borde Svenska kyrkan se över möjligheten att låta diakoner hålla begravningar. Det skulle ju avlasta prästerna.
Carl
@Håkan: nej, ingen post "Representant" fanns på den offert med bl.a. posten "Ceremonivärd" jag nyligen såg. Däremot fanns den ogenomträngliga posten "Grundkostnad och administrativa tjänster" ....