CTR främjar kunskap om judendomen

Stephan Borgehammar, professor i praktisk teologi
Lux i Lund som samlar Det nya komplexet som ska samla den teologiska och de historisk-filosofiska institutionerna. Arkivbild. Foto: Lasse Strandberg/Lunds universitet

REPLIK. Med våra begränsade resurser gör CTR, centrum för teologi och religionsvetenskap, så mycket vi kan för att främja kunskap om judendomen och judisk-kristen dialog, skriver Stephan Borgehammar.

I en insändare i Kyrkans Tidning nummer 24/19 kritiserar Göran Larsson på nytt Svenska kyrkans hantering av STI och dialogen med judendomen. Liksom i tidigare insändare kritiserar han samtidigt Lunds universitet, underförstått dess Centrum för teologi och religionsvetenskap, och säger att förtroendet för oss har skadats. Det är tyvärr sant att felaktig och ofullständig information kan skada en institutions förtroende. Låt mig därför få presentera några fakta.

Lunds universitet är det enda i Sverige där man kan läsa judaistik som ett eget ämne. Vi har två fast anställda lektorer som ger över ett dussin kurser i judaistik på grund- och avancerad nivå. Judaistik ingår dessutom i vårt internationella masterprogram The Religious Roots of Europe, och möjlighet finns att komplettera judaistikstudierna med studier i bibelhebreiska, modern hebreiska och jiddisch.

För närvarande har vi även en postdoktorforskare i judaistik hos oss, som ytterligare berikar vår miljö. Judaistikämnet samarbetar också nära med Nya testamentets exegetik, vilket märktes i den stora internationella konferens som nyligen ägde rum hos oss på temat Negotiating identities: Conflict, Conversion and Consolidation in Early Judaism and Christianity”. En av konferensdeltagarna var Mark Nanos, framstående nytestamentlig exeget och själv jude, som veckan efter promoverades till hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund.

Med våra begränsade resurser gör vi alltså så mycket vi kan för att främja kunskap om judendomen och judisk-kristen dialog. Och även om professuren i religionsteologi för närvarande är vilande, har vi en professor i missionsvetenskap med interreligiösa relationer inom sitt ansvarsområde. Självklart bedriver vi också forskning och undervisning om andra religioner, särskilt islam och indiska religioner.

Hur STI drivs och bör drivas har jag inga synpunkter på, men vi är tacksamma för att två av våra studentgrupper har kunnat bo där under vårterminen, fått höra föreläsningar av lokala experter och kunnat göra studiebesök i både kyrkor och synagogor.

Mitt budskap till alla i Sverige som är intresserade av teologi, och inte minst ni som är intresserade av kyrkans förhållande till andra religioner, är alltså att ni med förtroende kan söka er till Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet!

Stephan Borgehammar
professor i praktisk teologi vid Lunds universitet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.