Dags att ge ideella ansvar och resurser

Henrik Roos kyrkoherde Boo församling, kontraktsprost Värmdö kontrakt

Om vi ska kunna fortsätta bära vidare det fantastiska arbete som sker är det inte möjligt att arbetet bärs enbart av anställda, utan idealiteten behöver främjas på ett helt annat sätt än i dag

I ett pågående replikskifte diskuteras EFS roll i Svenska kyrkan. Debatten är intressant och speglar en mycket bredare fråga. Vilken plats har idealiteten i framtidens kyrka? Går vi mot att bli en religiös produktionsbyrå som förmedlar tjänster till sina kunder eller går vi mot en framtid där det allmänna prästa­dömet, genom idealiteten, får blomma fram i en spretig mångfald?

Jag skriver för närvarande en masteruppsats kring idealitet och gudstjänstgemenskap och på resans gång är det ett antal saker som blivit tydliga. Svenska kyrkan har under 50 års tid befunnit sig i en historisk parentes där det funnits ekonomiska muskler att anställa bort stora delar av idealiteten. Samtidigt som antalet anställda ökat till dagens 22 000 har antalet besökare på våra huvudgudstjänster minskat till en bråkdel. Ett ökat antal anställda ger uppenbarligen inte ökat engagemang till att fira gudstjänst tillsammans.

Vi är alla väl medvetna om att Svenska kyrkans ekonomi oundvikligen krymper de kommande åren. Det kommer inte att vara möjligt att behålla den personal eller de fastigheter vi har i dag. Om vi skall kunna fortsätta bära vidare det fantastiska arbete som sker, under både vardag och helg, är det inte möjligt att arbetet bärs enbart av anställda, utan idealiteten behöver främjas på ett helt annat sätt än i dag.

Detta sker inte av sig själv, Svenska kyrkan behöver arbeta strategiskt för att göra detta möjligt. Ett steg på vägen är att omforma de anställdas tjänster så att de inte i första hand blir verksamhetsproducenter, utan möjliggörare för ideella att ta plats i församlingslivet. Ett annat steg är att ge de ideella ansvar och resurser. Detta innebär att de beslutande inom kyrkan behöver våga lämna ifrån sig makt och kontroll. Ett nödvändigt steg om idealitetens entusiasm skall få spira.

När det gäller EFS roll i Svenska kyrkan är mitt förslag att låta dem bli en icke-territoriell församling. På det viset kvarstår rörelsen inom Svenska kyrkan samtidigt som de får driva sina hjärtefrågor. I bästa fall kan EFS bli ett föredöme för andra församlingar kring hur idealiteten får ta plats i församlingslivet. Dessutom slipper övriga medlemmar i Svenska kyrkan, som känner sig tveksamma till EFS, vara med och betala deras verksamhet.

Henrik Roos 
kyrkoherde Boo församling, kontraktsprost Värmdö kontrakt

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Ideell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Vem är ideell?
De ideellas plats i kyrkan är en viktig fråga. Den praktiska frågan är också var vi ska få alla dessa ideella ifrån? Så länge människor har sin försörjning tryggad genom lön eller pension, och kan utöva sitt ideella uppdrag på fritiden är det gott. Men vi behöver vara eftertänksamma om kyrkan rekryterar sina ideella krafter från människor som är arbetssökande? Visst kan det finnas en poäng med att få komma till en arbetsplats och få nya erfarenheter där, eller komma till ett socialt sammanhang där man lär sig språket. Det kan vara gott i sig. Men det finns också en risk att arbetssökande människor blir utnyttjade, en inlåsningseffekt, att de får gå från praktikplats, till praktikplats, till praktikplats och jobba nästan gratis utan att någonsin ta sig vidare till en riktig anställning. Dessa praktikplatser i samarbete med arbetsförmedlingen är inte a-kassegrundande, och ersättningen är mycket låg. Det är ett vanligt fenomen i hela samhället att praktikanter utnyttjas månad efter månad, år efter år på detta vis, på olika arbetsplatser. Och kyrkan behöver vara uppmärksam här, så att vi kan förebygga detta. Och inte bli en del av ett system som upprätthåller fattigdom och utanförskap.