Drömmer mig tillbaka till starka varumärken

Lars Parkman präst i Nordingrå
Insändarskribenten förundras över sockenbornas generositet. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Brottas varje gång vi har insamling till Act med både namnet och innehållet

Apropå Act Svenska kyrkan.

En regnig oktoberkväll samlades 25 Nordingråbor i kyrkan till en försenad och coronasäkrad skördeauktion. Efter tolv önskepsalmer och försäljning av hembakt bröd, syltburkar, nyfångad röding med mera hade vi samlat in 11 200 kronor till Act Svenska kyrkan.

Jag kunde återigen förundras över den oerhörda generositet som finns hos dessa sockenbor, vars solidaritet inte bara gäller människor långt borta utan också de 160 flyktingar som kom till vår lilla församling för några år sedan.

Samtidigt brottas jag varje gång vi har insamling till Act med både namnet och innehållet. Jag drömmer mig tillbaka till den tid då vi hade de starka ”varumärkena” Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen.

När jag läser de berättelser som följer med kampanjmaterialet om mentormammor i Afrika och gatubarnsprojekt i Filippinerna, gläds jag över de handfasta och långsiktiga projekten. Men jag saknar berättelserna om församlingsbyggande och kyrkoliv. I vår bygd genomsyrad av lågkyrklig väckelse och genuint missionsengagemang behöver vi också sådana vittnesbörd.

Lars Parkman
präst i Nordingrå

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
larsgunnar frisk
Om vi ska vårda oss om det "varumärke" vi nu ändå har, så är det en fördel om vi vinnlägger oss om den rätta benämningen, alltså ”Act Svenska kyrkan”. ”Act” står för den internationella allians av kyrkligt anknutna organisationer på biståndsområdet – som vi, Act Svenska kyrkan, är medlemmar i. Tyvärr hör man bara alltför ofta slarviga kollekt”pålysningar” om att ”kollekten går idag till Act”, i sämsta fall utan någon som helst ytterligare förklaring av varför detta är så viktigt. Bra och engagerade kollektpålysningar är ett utmärkt sätt att öka kunskaperna om vårt internationella arbete, och bygga varumärket ”Act Svenska kyrkan”. Rätt benämning, och mera glöd – och innehåll – i pålysningarna, alltså!