En för alla och alla för en

Dennis Gårdman, Stefan Lindkvist, Katrin och Ulf Söderlind, Linda Åberg Luthman, Mats Haglund, interimsstyrelsen för Öppen Kyrka - en kyrka för alla i Härnösands stift 

Undersökningen av arbetsmiljön på stiftskansliet i Härnösand snarare friar än fäller biskopen

Undersökningen av arbetsmiljöproblemen på stiftskansliet som nyligen presenterades visar på och bekräftar en allvarlig, långtgående undermålig arbetsmiljö för de anställda. Där arbetsmiljöproblemen huvudsakligen beror på att kansliets ledning och styrning inte har skapat tillräckliga förutsättningar för den sorts arbete som man ska utföra på kansliet. Där det finns en övertro på byråkrati och ett allt för starkt hierarkiskt tänkande som har bidragit till att situationen kunnat fortsätta, växa och gro och detta är oacceptabelt. Oavsett om man arbetar för stiftskansliet eller annanstans.

Undersökningen snarare friar än fäller biskopen som den som är ansvarig för den bristande arbetsmiljön på kansliet. Nu vill vi se handling och inte bara tomma ord om att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen på stiftskansliet.

Arbetsmiljön för anställda, vigningstjänsten och ideella är en viktig fråga i det kommande kyrkovalet 2021. Alla har rätt till en god arbetsmiljö och ska inte behöva bli sjukskriven, byta jobb, stift eller till annan privat, statlig eller kommunal sektor för att inte lag och ordning följs. Detta gäller arbetsmiljön både på Härnösands stiftskansli och ute i verksamheterna. Som kristna, ideella, vigda och anställda för Svenska kyrkan behöver vi vara ett föredöme för hur en god arbetsmiljö ska vara och se ut.

Vi bör ju ha det dubbla kärleksbudet med i allt vi gör. Så det är allvarligt, väldigt allvarligt, när rapporten presenterar och bekräftar en sån undermålig arbetsmiljö på stiftskansliet i Härnösands stift.

Öppen kyrka i Härnösands stift backar upp biskop Eva Nordung Byström och vi hoppas och tror på att överklagandenämnden också ska se och komma fram till att biskopen inte kan avsättas av styrelsen, utan har blivit orätt behandlad och inte är en del av problemet.

Vi behöver värna om varandra och våra arbetsplatser om vi ska kunna vara trovärdiga som kyrka. 

Dennis Gårdman, Stefan Lindkvist, Katrin och Ulf Söderlind, Linda Åberg Luthman, Mats Haglund

interimsstyrelsen för Öppen Kyrka - en kyrka för alla i Härnösands stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.