Församlingar och pastorat måste själva få bestämma

Magnus Hedin Borgerligt alternativ

Församling och pastorat ska själva kunna välja om de vill sköta sin ekonomi och löneutbetalningar eller inte

Om bara några veckor är det kyrkoval i Svenska kyrkan, ett mycket viktigt val. Fortfarande är drygt hälften av Sveriges befolkning medlemmar i Svenska kyrkan och ännu fler har på något sätt anknytning till vår kyrka. När det svåra händer, våld och olyckor, är det ofta församlingarna i Svenska kyrkan som öppnar sina portar och välkomnar alla till ro, stillhet och gemenskap i en svår stund.

Församlingen med alla sina frivilliga medarbetare, förtroendevalda och anställda är Svenska kyrkans styrka. Det är i församlingens gemenskap som gudstjänst firas och barn och ungdomar välkomnas till sång, lek och undervisning. Det är i församlingens gemenskap tusentals körsångare samlas för övning och deltagande i gudstjänst och konsert.

Det finns förslag att inrätta en gemensam löneadministration för hela Svenska kyrkan i Sverige. En sådan central administration tar kraft och beslut från församlingarna. Socialdemokraterna, Centerpartiet och även Posk vill att det ska bli obligatoriskt för alla församlingar och pastorat att ansluta sig. Är detta början på en större centralisering inom Svenska kyrkan? Vilka andra uppgifter kommer att tas ifrån församlingarna? Kommer församlingarna och pastoraten också att tvingas lämna ifrån sin hantering sin egen ekonomi?

Borgerligt alternativ anser att församlingar och pastorat kan gå samman i olika enheter och centra för att tillsammans lösa problem och administrativa uppgifter men det måste ske på frivillig väg. Det får inte som Social­demokraterna, Centerpartiet och Posk nu föreslår bli obligatoriskt.

Borgerligt alternativ vill arbeta och kämpa för en folk(ligare)kyrka där församlingen är centrum och byråkrati och centralisering motverkas. Borgerligt alternativ verkar för levande församlingar även på landsbygden, där så mycket annat försvinner.

Församling och pastorat ska själva kunna välja om de vill sköta sin ekonomi och löneutbetalningar eller inte. Församlingar ska själva få anställa sin personal. Där god ekonomisk hushållning förenas med ett gediget klimat- och hållbarhetsarbete kan god verksamhet växa och vi kan växa som människor. Borgerligt alternativ verkar för en folk(ligare)kyrka öppen för framtiden. Församlingens gudstjänst där kyrko­musiken får ljuda och ta plats är centrum.

Magnus Hedin
Borgerligt alternativ
Växjö stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Brunnstedt
Rätt ska vara rätt om POSK och centralisering Jag läser Magnus Hedins debattinlägg om centralisering och håller i nästan alla delar med om slutsatserna. Men på en punkt har Magnus Hedin helt fel. POSK vill INTE att det ska vara obligatoriskt för församlingar och pastorat ansluta sig till Svenska kyrkans lönecenter. Jag är huvudmotionär för motion 2021:34 till årets kyrkomöte med stöd av andra företrädare för POSK som medmotionärer. I motionen finns följande förslag till kyrkomötesbeslut: Att anslutningen till Svenska kyrkans lönecenter ska vara frivillig för församlingar och pastorat. Att församlingar och pastorat som ansluter sig till Svenska kyrkans lönecenter betalar volymbaserade avgifter för de tjänster de utnyttjar. ANDERS BRUNNSTEDT Ledamot av och kandidat till kyrkomötet POSK i Västerås stift