Ge medlemmen rätt att välja sin församling

Lars Strandberg medlem i Svenska kyrkan

Foto: Hasse Holmberg / TT

Idag fungerar medlemskap i Svenska kyrkan som kommunens renhållning och brandskydd. Det är orimligt, skriver Lars Strandberg.

Svenska kyrkans skiljande från staten var en frihetshandling. En naturlig fortsatt frihetshandling är att ta bort nuvarande tvångsanslutning av medlemmar i Svenska kyrkan till viss församling – inte efter medlemmens eget val – utan efter folkbokföringsadressen; lika anslutning till kommun/region. Dessa senare medger dock medlems egna val till exempel med skolpeng. 

Men för Svenska kyrkan medges inga undantag utan en medlem som önskar byta måste flytta till den församling som denne önskar tillhöra. Eller lämna Svenska kyrkan. Så medlemskap i Svenska kyrkan likställs med kommunens renhållning och brandskydd. Detta är en orimlighet eftersom det är Svenska kyrkan själv som råder över denna fråga.

Flera kyrkomöten har behandlat denna fråga, varje gång med nekande svar. Majoritetens framförda argument för sitt nej är 

1. Det måste vara ordning i organisationen.

2. Församlingarna behöver budgetförutsättningar i tid.

3. Risk för ”skatteflykt” till låga avgifter. 

De verkliga skälen torde vara risk för att majoriteten skulle förlora sin majoritet samt oro för att Skatteverket skulle vägra medverka även om det rör sig om ett utträde och ett inträde. Som tydligt framgår är samtliga argument formella eller administrativa. Inget utgår från den enskilde medlemmens behov. Samtliga argument kan åtgärdas om väl viljan finns hos en majoritet i kyrkomötet.

Vad skulle en sådan frihetsreform betyda för Svenska kyrkan? Ett vitalare och friskare församlingsliv, att falangstrider får vika för samsyn och kompromisser, att medlemmar kan stanna kvar i Svenska kyrkan i en församling de själva valt, att ledningen tvingas att lyssna till hela församlingen och förhoppningsvis fler medlemmar och fler besök i kyrkorna.

Sammanfattningsvis önskar jag att nästa kyrkomöte behandlar en frihetsreform som ger församlingsmedlemmarna rätt att välja församling.


Lars Strandberg, medlem i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Medlemskap

Prenumerera på Nyhetsbrev

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Tror att ett av de tyngre skälen till att fri församlingstillhörighet inte slagit igenom kyrkomötet är att vi då får ett annat slags trossamfund. ”Vi väljer inte vår syster och broder i Kristus.”vi är ingen fritidssyssla eller förening.
Jag tror att valbarheten skulle vara möjlig om den kombineras med en gemensam kyrkoavgift för hela Svenska kyrkan (jämför begravningsavgiften). Jag tror dock att möjligheterna för att komma överens om något sådant tyvärr är mycket små...
Jo´ra så att
Alt är att medlemar lämnar SvKa helt när de inte kan välja församling och den församling de är tillskrivna inte följer vad man själv anser är rätt och fel i sin tro. ett exempel är om församlingen uttalat är konservativ eller liberalt, om församlingen vurmnar för en ortodox kyrkosyn eller har huttalat sig negativ om samkönad kärlek.
En levande kyrka
Intressant det du skriver JO´RA SÅ ATT. Men risken/möjligheten, om varje människa får välja församlingstillhörighet, är ju i så fall att det skulle kunna utkristallisera sig tendenser till olika samfund. Olika församlingar skulle dra till sig olika mycket pengar och de skilda teologierna skulle kunna bli skarpare i konturerna. Hur håller vi då ihop Svenska kyrkan? Jag tror ändå att det finns många idag som är beredda att betala kyrkoavgift till sin närmaste församling, för att kyrkan ska kunna vara levande över hela Sverige. Det finns ju inget som hindrar att man samtidigt är aktiv och engagerad på olika sätt i en annan församling i Svenska kyrkan. Om man inte vill engagera sig som förtroendevald förstås. Men då kan det ju vara bra om man engagerar sig där man bor, så får ens egna och andras perspektiv chans till möten och dialog. På så sätt motverkar vi ju också att olika grupperingar lever i sina egna ”filterbubblor”.