Handbokens musik behöver en nystart

22 kyrkomusiker

Om förtroendevalda i kyrkomötet vill vara kyrkomusikernas röst bör de inte anta förslaget till ny kyrkohandbok som nu ligger på bordet. Det menar de 22 kyrkmusiker som undertecknat debattartikeln.

Först och främst riktar sig detta debattinlägg till alla våra förtroendevalda i kyrkomötet, ni som bestämmer och tar beslut som, i demokratisk anda, avspeglar alla kyrkotillhörigas gemensamma vilja och åsikt. Vi vill tacka er för ert engagemang i kyrkan och er kärlek till henne och Gud. Ni behövs alla, oavsett om vi håller med varandra i olika sakfrågor eller inte. Ni representerar alla oss medlemmar.

Nu till hösten ska ni ta ställning till om Svenska kyrkan ska få en ny kyrkohandbok eller inte och för oss kyrkomusiker är detta en stor och viktig fråga. Många av oss är oroliga och kritiska både till hur processen har gått tillväga och till hur resultatet sedan blivit. Det handlar inte om kritik mot någon enskild kompositör och inte heller om huruvida musiken är bra eller dålig. 

Nej, det handlar om att ni, som är våra representanter i kyrkans beslutande organ, bestämmer över något som ni behöver vår hjälp med. Som förtroendevald i kyrkomötet behövs utomstående kunskap om en massa olika frågor. Denna kunskap är viktig för att ett rätt beslut ska kunna tas. I kyrkohandbokens musikdel besitter vi, kyrkomusiker, den och vi är rätt många – ungefär 2000 personer. 

I vintras samlades, som bekant, underskrifter in till en listan: ”kyrkomusiker kritiska till kyrkohandboksförslaget” och minst 500 musiker tog ett aktivt val att teckna under. Det är runt en fjärdedel av oss i kåren. Åsikten att kyrkohandbokens musikaliska del inte håller för att godkännas var gemensam. Vissa menade att en kompromiss kunde godtas, men de flesta uttryckte bestörtning och besvikelse över resultatet. Vi, tjugotvå kyrkomusiker, som skriver detta inlägg, känner precis så också.

Att en eventuellt ny handbok ska vara väl förankrad bland oss musiker, att våra sakkunniga borde få tid och plats i hela handboksarbetet samt att handboken ska vara av god musikalisk kvalité - det är ingen åsikt som borde tudela kyrkomötet. Det är inte heller en fråga som kan anses ställa nomineringsgrupper mot varandra. Nej, det är tvärtom något som ni alla, som sitter i kyrkomötet, borde se som en självklarhet. 

Ni för vår talan. Ni bestämmer om våra kyrkomusikaliska kunskaper och vårt engagemang ska tas på allvar eller nonchaleras. Vill ni vara vår röst, som arbetar med och är utbildade i kyrkans musik och som uttryckt vår kritik i den ovannämnda namninsamlingen, så hoppas och ber vi att ni inte godtar detta förslag som nu ligger på bordet. 

Vår samlade bedömning är att handboksarbetets musikaliska del behöver mer tid, mer arbete, mer forskning, mer kunskap, mer skapande och mer engagemang. Det behövs en nystart med en stor och gedigen musikerexpertgrupp som får i uppdrag att ta gudstjänstmusiken på allvar. Musiken är inte en bagatell. Den är för viktig för att prioriteras bort.

Fakta: Undertecknarna

Mika Lidén

organist i Sollefteå-Boteå pastorat

 

Mattias Wager

domkyrkoorganist i Stockholms domkyrkoförsamling

 

Johan Hammarström

domkyrkoorganist i Västerås domkyrkoförsamling

 

Lars G Fredriksson

domkyrkoorganist i Härnösands domkyrkoförsamling

 

Karin Nelson

organist i Lidköpings församling

 

Hanna Drakengren

organist i Arbogabygdens församling

 

Irina Sartakova

kantor i Alfta-Ovanåkers församling

 

Joakim Olsson Kruse

organist i Västerås domkyrkoförsamling

 

Mattias Eklund

organist i Trollhättans pastorat

 

Ida Fahl

organist, S:ta Birgitta församling, Kalmar pastorat

 

Helena Holmlund

masterstudent vid Musikhögskolan i Piteå

 

Emmy Algefors

organist i Västerås pastorat

 

Henrik Alinder

organist i Falu Kristine församling

 

Anders Gustavsson Forslin

organist i Järfälla församling

 

Iver Livendahl

organist i Höörs församling

 

Joel Gerdås

kyrkomusiker i Alsike och Östuna församlingar

 

Johan-Magnus Sjöberg

organist i Lunds Allhelgonaförsamling

 

Mila Thoors

organist i Lycksele församling, Södra Lapplands pastorat

 

Karl-Johan Gollnik 

organist i Kinds pastorat

 

Per G Blind

kantor i Jörn-Bolidens församling

 

Lars Lind

kantor i Alnö församling

 

Maria Löfberg

organist i Falkenbergs pastorat

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
22 kyrkomusiker,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.