Kristendomen snart ett randfenomen

MELLANÖSTERN. Kristna utsätts och flyr. Då väljer Svenska kyrkan att sjösätta en stor kampanj för att bojkotta apelsiner från Israel, skriver riksdagsledamot Fredrik Malm (FP).

De tre monoteistiska världsreligionerna föddes i Mellanöstern. De första kyrkorna restes på Levanten, i tvåflodslandet och Egypten. I dag byggs dessa kyrkor i stället på en markanvisning i Södertälje. Sedan attacker mot armenier på 1870-talet har den kristna befolkningen i Mellan­östern reducerats från ungefär en femtedel av regionens invånare till att i dag utgöra några få procent, kanske 15 miljoner, varav två tredjedelar är kopter i Egypten.

Medan islam och judendom i dag frodas i sina ursprungsområden håller kristendomen på att bli ett randfenomen, små grupper tillhörande en rad olika kristna riktningar, med oro för framtiden och en allt lägre tröskel för att emigrera för gott. Sedan Saddam Husseins fall har 80 kyrkor attackerats i Irak, den lilla skärva assyrier/syrianer som finns kvar i Turkiet hotas få sitt främsta kloster, som restes år 397 e Kr, konfiskerat av staten och i Syrien tvingas kristna till obrottslig lojalitet med regeringssidan, som i likhet med al-Qaida begår ohyggliga brott under inbördeskriget.

Bland muslimer är situationen mycket allvarlig. Över 100 000 människor har dödats i Syrien på bara några år, fler än 9 miljoner har tvingats lämna sina hem varav 2,4 miljoner, de allra flesta sunnimuslimer, är registrerade flyktingar i UNHCR:s läger i grannländerna.

Samtidigt tippar Syrienkriget över till Libanon och Irak med blodiga attacker och efterföljande vedergällning. Till detta har militärdiktatur återupprättats i Egypten.

I denna djupt tragiska utveckling i Mellanösternregionen, med enorma konsekvenser för civilbefolkningen, så väljer Svenska kyrkan att sjösätta en stor kampanj för att bojkotta apelsiner från Israel. Prioriteringen kan inte beskrivas som någonting annat än rent bisarr. För biskoparna tycks blodsutgjutelsen i Mellanöstern vara en detalj, ointressant att ta hänsyn till eftersom all vrede, alltid, måste riktas mot Israel. Svenska kyrkans kampanj går ut på att konsumenter ska ställa ingående frågor till personalen i mataffärer om huruvida en apelsin som sägs komma från ­Israel i själva verket är odlad på ockuperade Västbanken. Konsumenter ska däremot inte ställa frågor om en apelsin märkt Maroc är odlad i ockuperade Västsahara, eller om turkisk yoghurt kommer från ockuperade norra Cypern.

Av den totala agrikulturella odlingsarealen i Israel återfinns 2,3 procent på ockuperade Västbanken. Arealen för israelisk citrusodling på Västbanken utgör 0,23 procent av den totala odlingsarealen (Statistical abstract of Israel, 2013). Det är givetvis 0,23 procent för mycket eftersom Israel bör avsluta ockupationen, men bör i rimlighetens namn sättas i relation till vad som sker endast några mil där­ifrån, där över 4 miljoner barn under 18 år har dödats av eller tvingats att fly från missilattacker, biokemiska raketattacker, etnisk rensning, massvåldtäkter och humanitär utsvältning i Syrien. Från platsen för kemvapenattacken i Syrien, där 1 300 civila dödades och Läkare utan gränser dokumenterade 3 600 fall av neurotoxiska symptom hos patienter, till Västbanken är det 11 mil. Det är lika nära som mellan Stockholm och Eskilstuna.

Av Israels citrusodling återfinns 3,67 procent på ockuperat territorium. En del av frukten går på export, och Sverige är inte någon av de större importörerna. Risken för att stöta på en apelsin från ockuperat territorium på Coop Forum i Sandviken finns förstås, men den är förmodligen mindre än att stöta på produkter tillverkade av barnarbetare, av arbetare utan fackliga rättigheter, i ett land där omfattande förföljelser förekommer eller där bristande miljöhänsyn skapar ekologiska katastrofer.

Israels ockupation av Västbanken måste upphöra, och för detta finns en fredsprocess i syfte att leda fram till en tvåstatslösning. Som konsument är det fritt fram av välja, eller välja bort, vad man så önskar. Israel ska också pressas att leva upp till de handelsavtal landet under­tecknat.

Svenska kyrkans kampanj är ytterligare en i raden av symbolhandlingar vars enda konsekvens är att judar och kristna stöts längre ifrån varandra. Samtidigt rasar krigen vidare i Mellanöstern och skräckslagna familjer vet att passen i byrålådan är den enda livförsäkring som återstår. På kyrkokansliet i Uppsala ser man inte skogen, det står för många politiska plakat i vägen.

Fredrik Malm
riksdagsledamot
Folkpartiet Liberalerna

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2162

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Växjö stift
Härnösands stift
Lunds stift