Kristus har lämnat ett tillstånd

Daniel Johansson, lektor Nya testamentet, Torbjörn Johansson, rektor och lektor, systematisk teologi, Församlingsfakulteten

Replik. Om man hävdar att Kristus inte längre har en mänsklig kropp är det slut med läran om Kristi verkliga, reala närvaro i nattvarden, anser debattörerna.

Vi tackar ärkebiskop Jackelén för villigheten att förklara vad hon menar om inkarnationen och himmelsfärden. Vissa punkter klargörs men andra förblir oklara.

Predikans uttryck ”inte längre inkarnerad i en mänsklig kropp” är ett väldigt klart uttryck. ”Inkarnation” är ett vedertaget begrepp och att säga att Kristus inte längre är inkarnerad i en mänsklig kropp är de facto att säga att han inte längre har en mänsklig natur, alltså att inkarnationen har upphört. Detta är enligt samtliga kristna huvudtraditioner inte bara ett olämpligt uttryck utan direkt felaktigt och vilseledande. I sitt svar säger ärkebiskopen att det inte var detta hon ville säga, vilket är klar­görande och viktigt.

Men vad menades då med uttrycket att ”Kristus inte längre är inkarnerad i en mänsklig kropp”? Det ska enligt svaret förstås så att han har lämnat den ”mänskliga (i bemärkelsen fysiska, jordiska) kropp[en]”.

Det tycks som att Jackelén med detta vill beskriva vad som i traditionell katekesundervisning har beskrivits som Kristi två tillstånd, förnedringens respektive upphöjelsens tillstånd. Under förnedringens tillstånd avstod Jesus från att använda de gudomliga egenskaperna (Fil 2) och i upphöjelsen tillstånd tar han dem åter i bruk. Men istället för att säga att Kristus inte längre är kvar i förnedringens tillstånd säger ärkebiskopen att Kristus inte längre är inkarnerad i en mänsklig (fysisk och jordisk) kropp.

Om ärkebiskopen inte avser Kristi kropps olika tillstånd så blir frågan vad som menas med att den ”jordiska, fysiska” kroppen har lämnats. Det hör väl till en mänsklig natur att ha en mänsklig kropp? Frågan blir: Har Kristus efter himmelsfärden fortfarande den kropp som han föddes med – förhärligad enligt Uppenbarelseboken 1 – eller har han lämnat den och fått en annan kropp?

Till sist ett par mycket viktiga saker som står på spel i denna fråga:

Om Kristus inte längre har en mänsklig kropp så tillhör han inte längre Adams släkte, vilket han föddes in i av sin mor Maria. Vad blir det då av frälsningen och vad ska vi svara på Lina Sandells fråga: ”Är det sant att Jesus är min broder?” (Sv.Ps 250)

Om man hävdar att Kristus inte längre har en mänsklig kropp så är det vidare slut med läran om Kristi verkliga, reala närvaro i nattvarden. Kvar blir en andlig närvaro, lik den som lärs i reformert teologi med den skillnaden att de reformerta menar att den mänskliga kroppen är upptagen till himlen. Den lutherska nattvardsläran vilar på en fullödig biblisk kristologi och är grunden till den tro och bekännelse som kommer till uttryck i reformatoriska psalmer som till exempel Sv.Ps. nr. 400.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Daniel Johansson, lektor Nya testamentet, , Torbjörn Johansson, rektor och lektor, systematisk teologi, Församlingsfakulteten

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2265

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Göteborgs stift
Luleå stift
Uppsala stift
Stockholms stift