Låt din röst i kyrkovalet uttrycka stöd för Act Svenska kyrkan

Daniel Larson, Ulla Birgersdotter nternationella utskottet, Stockholms stift
Genom Act Svenska kyrkan har vi direktkontakt med cirka 150 kyrkor och kyrkliga biståndsorganisationer. Foto: Marcus Gustafsson

Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Därför kämpar vi mot fattigdom, förtryck och orättvisor

Sommaren går mot kortare dagar och vardagen har börjat.

Den 19 september är det som bekant kyrkoval, ett val som påverkar Svenska kyrkans framtid.

Vi som internationellt utskott i Stockholms stift vill att denna framtid ska innebära ett ökat engagemang för de globala frågorna och en rättvis värld.

Sommaren har gett flera exempel på klimatförändringarnas konsekvenser: både i form av värmeböljor och svårsläckta bränder och skyfall med översvämningar med mänskliga och materiella skador som följd.

Att samarbeta globalt kring pandemier – tänk så snabbt globalt samarbete gav oss vaccin mot corona – och kring klimatförändringarna och rättvise- och fredsfrågor är nödvändigt för framtiden. För vår sårbara jord.

Som kristna har vi ett ansvar att återupprätta skapelsen tillsammans med våra bröder och systrar i kyrkor runt vår jord.

Gudstjänstglädjen och klokskapen i partnerkyrkor runt jorden behöver komma oss alla i Svenska kyrkan till del.

För oss som kyrka borde detta inte vara någon nyhet. Vi är en global världsvid kyrka som finns i alla FN:s 193 medlemsländer. Genom Act Svenska kyrkan har vi direktkontakt med cirka 150 kyrkor och kyrkliga biståndsorganisationer. Vi och våra partners är på plats före, under och efter en katastrof.

I våra församlingar har vi alla möjligheter att glädjas åt detta faktum.

Vi kan lyfta blicken: låta horisonten vidgas, lyssna och lära från den världsvida kyrkan.

Ett exempel som bidrar till att vi som kyrka kan göra skillnad är att på stifts- och församlingsnivå avsätta en procent av verksamhetsbudgeten till Act Svenska kyrkan. Eller öka insamlingarna till Act Svenska kyrkan genom att kommunicera exempel från arbetet.

Verkligheten i Haiti, Afghanistan, Etiopien, i flyktinglägren i östra Afrika, coronapandemins härjningar och kyrkornas arbete för att stödja och lindra lidande ger oss perspektiv på Svenska kyrkan och våra prioriteringar.

För att lösa de globala utmaningarna måste vi samarbeta. Kyrkorna bidrar mycket. Vi är många som inser allvaret i den globala pandemin och klimatförändringarna som kommer att påverka oss alla.

Via Act Svenska kyrkan och vänstifts- och vänförsamlingsarbete har vi möjlighet till kontakt med och engagemang för människor i andra kyrkor, i andra kulturer. Vi har möjlighet att göra skapelsen mer rättvis.

Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Därför kämpar vi mot fattigdom, förtryck och orättvisor. Genom Act Svenska kyrkan för vi tillsammans med tusentals engagerade, lokala kyrkor och gräsrotsrörelser en kamp för liv.

Låt din röst i kyrkovalet uttrycka ett stöd för Act Svenska kyrkans arbete och kamp för en rättvis värld och allas rätt till ett värdigt liv!

Daniel Larson 
ordförande
Ulla Birgersdotter
vice ordförande  
Internationella utskottet, Stockholms stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.