Möt alla unga med öppna armar

Marika Markovits, Mikael Mogren biskopar

Unga med fascination för konservativ kristendom, likaväl som alla andra, ska tas emot med öppna armar, skriver biskoparna Marika Markovits och Mikael Mogren. 

Kyrkans rika skatt av mystik, konst, traditioner och storord som nåd, frälsning och efterföljelse är väsentliga för att möta ungas rop efter mening och sammanhang.

Äntligen kommer en ny generation som vill pröva om det är på kristen tro och kyrka de kan bygga sina liv. 

Sedan i mars har det pågått en debatt om unga, som på nätet påverkas av en konservativ religion. Debatten synliggör kyrkornas utmaning i ett mer polemiskt religiöst landskap. Men det finns en risk att vi missar komplexiteten i det som sker när fenomenet helt förläggs till unga män som får en konservativ kristen tro från predikanter på nätet. 

Vi vet, till exempel, att det sker en reell förflyttning i hela generation Z mot mer traditionella värden i relation till könsroller, traditioner och livsideal. Och både unga och vuxna utsätts för en aldrig tidigare skådad systematisk påverkan i sociala medier. Där kommersiella intressen dominerar, men även ideologiskt drivna motiv, som politik och religion, tar allt större plats och driver på polemiken i Sverige och globalt. 

Vi behöver alltså hålla två tankar i gång samtidigt. Den första är att självklart ta emot alla som kommer. Unga med fascination för konservativ kristendom, likaväl som alla andra, ska tas emot med öppna armar. 

Det andra är att klarsynt analysera den verklighet unga upplever i sociala medier. Det skulle stärka urskiljningen så att vi upptäcker när religiös påverkan får destruktiva konsekvenser för barn. Det tillhör trossamfundens ansvar att kunna bemöta detta utan att bli polemiska. 

Debatten synliggör vikten av det pastorala fokus som Svenska kyrkans biskopar har valt: kristen tro i nästa generation! I det tomrum som sekulariseringen gett upphov till står vuxna och unga utan religiös motståndskraft. Man saknar helt enkelt erfarenhet och kunskap att ifrågasätta och särskilja när man utsätts för otillbörlig religiös påverkan. 

Både Linköpings och Västerås stift satsar på att vända den långvariga nedåtgående trenden för konfirmation.  Det betyder att när fler unga kommer till konfirmandverksamheten kommer också värderingsbredden bland dem att öka. Det är en professionell utmaning som vi medvetet väljer. Många konfirmationsteam är väl rustande, andra behöver stöd för att hantera detta.  Svenska kyrkans riktlinjer för konfirmandarbetet är baserad på decennier av erfarenhet att arbeta utifrån ungas livsfrågor och verklighet. De är en bra utgångspunkt. Vi har också tillsammans med frikyrkorna samlad kompetens att möta den individ som är påverkad av destruktiv religiositet. 

Om vi gör som vi säger i dopgudstjänsten och tar emot unga med kärlek och förväntan är det långt ifrån den instrumentalistiska syn de utsätts för i social media. Då rustas unga med självkänsla. När fler unga deltar i kyrkans undervisning betyder det att fler unga får erfarenhet av en kultur med både låga trösklar och högt i tak. Genom att bli bemötta med teologisk saklighet och kunskap och en personligt reflekterad och mogen kristen tro, buren av många olika sorters medarbetare, utvecklar unga en religiös läskunnighet.

Kyrkans rika skatt av mystik, konst, traditioner och storord som nåd, frälsning och efterföljelse är väsentliga för att möta ungas rop efter mening och sammanhang. Kort sagt: Det är högt i tak när intellektuellt och känslomässigt hungrande människor får verklig föda.   

Biskop Marika Markovits, Linköpings stift

Biskop Mikael Mogren, Västerås stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Barn och unga

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Jeppe
Vad jag tror att vi ser en första glimt av i denna våg av unga som söker sig till kyrkan är slutet av upplysningen. Det är en ny världsåskådning som har tagit tag I de unga. Det grepp som neo-ateism och fysikalister har haft om vår kultur har börjat släppa. Vad följderna kommer bli kan man bara ana, men spännande är det.
Niklas Saft
Tack så mycket! Det här går åt ett mycket bra håll, att "utveckla en religiös läskunnighet" är verkligen nånting som jag som ungdom hade önskat få så tidigt som möjligt