Okunskap om biskopens unika ställning

Interimsstyrelsen för Öppen kyrka en kyrka för alla i Härnösands stift

Att vice ordförande i stiftsstyrelsen uttrycker okunskap om såväl kyrkoordning som biskopars unika ställning i kyrkan, gör oss rent ut sagt förfärade. 

I Kyrkans tidning uttalar sig Härnösands stiftsstyrelses första vice ordförande efter Överklagandenämndens beslut. Det första vi reagerar på är när han säger och vi citerar: Jag tycker att det ska vara arbetsrätten som ska gälla i Sverige. Är det något som inte fungerar är det till Arbetsdomstolen en arbetsgivare ska kunna gå.”

För det första, arbetsrätten gäller generellt sett i Sverige. Man kan gå till Arbetsdomstolen i de fall det det är berättigat och föreligger skäl för det. Vilket det inte gör här. Att vice ordförande i stiftsstyrelsen uttrycker ett som vi uppfattar förakt inför, eller okunskap om,såväl kyrkoordning som biskopars unika ställning i kyrkan, gör oss rent ut sagt förfärade. Har han ens läst beslutet i sin helhet?

För det andra ställer sig tidigare omnämnda, förvånad inför beslutet och vi citerar igen: ”Nu är det fastslaget och det innebär att det är så gott som omöjligt att avskeda en biskop i Sverige och det är ett jätteproblem, inte bara i Härnösand. Om en styrelseordförande inte fungerar med en övrig styrelse, lämnar ordföranden styrelsen.

Man måste följa lag och ordning. Om en biskop uppenbart missköter sig, vilket inte Eva Nordung Byström har gjort, ska man följa en särskild ordning. Och det har man inte gjort i detta fall. Även om man hade tagit detta till biskoparnas ansvarsnämnd hade det uppenbarligen inte funnits tillräckliga och framförallt sakliga skäl att säga upp henne. Att han uttrycker det som ett jätteproblem, tycker vi är ett jätteproblem.

Biskopens ställning i styrelsen är inte en vanlig ordförandes. Oavsett hur mycket erfarenhet man har av styrelsearbete, så har han uppenbarligen inte förstått att biskopen inte är en vanlig ordförande eller sina (det vill säga hans) befogenheter i en stiftsstyrelse. Då har förste vice ordförande fortfarande inte förstått eller respekterar den struktur och ordning som gäller och nu klart är uttryckt och beslutat om.

Om han har kunskap och erfarenhet av hur Svenska kyrkans ordning fungerar och har kyrkans väl och ve för ögonen så bör man också visa det i handling. Vart ligger sagda vice ordförandes lojalitet egentligen? Inte gentemot den episkopala strukturen och Svenska kyrkans (demokratiska) ordning i alla fall, det står nog klart.

Interimsstyrelsen för Öppen kyrka -  en kyrka för alla i Härnösands stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.