Öppnad möjlighet i Mellanöstern? 

Ingvar Laxvik 

Foto: TT

Nu är det dags att agera. Kriget har skapat ett tillfälle att välja mellan krig och fred

Kriget Israel-Hamas bör ge parterna nya insikter. För Israels del att ju fler Hamasanhängare som dödas, desto fler blir Hamasanhängare. Våldet löser inte Israels problem och har aldrig gjort det. Våldet har bara skjutit problemen på framtiden. 

På samma sätt måste palestinierna lära sig att Israel måste få existera och att landet kommer att finnas oavsett vad palestinier gör eller tänker. Omvärlden har nämligen dragit slutsatsen att en judisk stat är absolut nödvändig. Den svårutrotliga antisemitismen är den yttersta anledningen. 

För Israels del blir insikten smärtsam. Den visar att ockupationen missköttes. Religiösa fanatiker kunde mot internationell rätt och god moral bosätta sig på ockuperad mark. Att aningslösa kristna i väst applåderade hjälpte till. Nu måste den saken rättas till, bosättarna flytta eller stanna (avväpnade) under palestinskt styre. För en palestinsk stat att ha israeliska undersåtar är inte konstigare än att Israel har palestinska. 

Att få Israel att förstå att en palestinsk stat måste upprättas är kanske lättare än att få palestinier att acceptera och främja ett Israel överlägset i ekonomi och utveckling. Nuvarande regeringar måste bort, den senaste i Israel har varit en katastrof och den i Palestina inte mycket bättre. 

FN och EU bör samverka om en lösning. Israel, åtminstone de som nu styr, avskyr tanken att släppa in FN i Gaza och på västbanken. Å andra sidan är deras tid förbi, nu måste något nytt komma. EU:s antisemitiska förflutna och de kvarvarande tendenserna ger organisationen ett moraliskt ansvar. Möjligen har Mellanöstern lättare att acceptera EU.  

Israel måste vilja att en palestinsk stats etableras och Palestina måste vilja ha en israelsk granne. 

Att komma därhän kräver ett underverk eller en långsam påverkansprocedur. Kan tio-femton år av EU eller FN-styre räcka? 

Nu är det i alla fall dags att agera. Kriget har skapat ett tillfälle att välja mellan krig och fred. 

Låt oss ta chansen! Verka för fred i Israel-Palestina! 

Ingvar Laxvik 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Sten Stenson Steen
Som Golda Meir sa: "Det blir fred när araberna älskar sina barn mer än de hatar de israeliska". Den 7 oktober inledde HamaSS försök till folkmord, men eftersom det är en terrororganisation kan den inte ställas inför ICJ men Iran och andra som hjälper HamaSS kan.