Religionen kan aldrig avsvära sig allt ansvar

I måndags var det en historisk dag på Nordirland. Då satte sig den protestantiske pastorn Ian Paisly och det katolska Sinn Feins ledare Gerry Adams vid samma förhandlingsbord. Efter årtionden av dödsskjutningar och bombdåd, nästan tio år efter vapenvilan, så kunde de äntligen enas om att regera tillsammans.

I en tid när nyheterna domineras av det dagliga våldet i Irak, är det lätt att glömma att för bara tio år sedan plågades norra Europa av samma problem. Låt vara i mindre skala, men lika brutalt.

Den gången, liksom nu i Irak, blev religionen en dödlig markör. Konflikten i Nordirland var från början lika lite en religiös konflikt som dagens dödande i Irak. Men konflikten följde de religiösa gränserna. Protestanter på ena sidan, katoliker på andra, på samma sätt som shia ställs mot sunni i dagens Irak.
  Kan då religionen svära sig fri från allt ansvar? Egentligen inte.
Någonstans på vägen så låter sig religionens företrädare utnyttjas. De säger inte ifrån tillräckligt tydligt. I andra fall är den religiösa övertygelsen en drivande kraft. En kraft som gör konflikten än mer oförsonlig.
  När konflikten på Nordirland pågick som värst träffade jag en reporter från brittiska BBC som just intervjuat Ian Paisly.

Reportern berättade att han före intervjun varit övertygad om att religionen inte spelade någon som helst roll i konflikten. Men mötet med pastor Ian Paisly fick honom att ändra uppfattning. Den religiösa övertygelsen var själva motivationen till det politiska engagemanget.
  När sedan våldet eskalerat för långt föder det sig självt i en destruktiv spiral. Våld föder mer våld. Men det är inte bara våldets direkta effekter som förskräcker. Det präglar också samhället. Allt liv runt omkring föröds, framtidshoppet dör.

Det har förvisso funnits både katoliker och protestanter som kämpat för freden. Även om de länge hamnade i skymundan. I bästa fall finns också fröet till försoning i det gräsrotsarbetet. För det är en lång väg tillbaka. Även efter måndagens historiska möte.
  Nu börjar samregerandets svåra konst. Ian Paislys protestantiska DUP ska styra tillsammans med katolikernas Sinn Fein. Förmågan att klara av vardagens stora och små frågor blir det verkliga testet på deras vilja att skapa en framtid tillsammans.

Dag Tuvelius 08-462 28 01
dag.tuvelius@kyrkanstidning.com

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.